Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği: Sorunları “yakınlaşarak” çözelim

Toplumdaki ayrımcılığın azalması için çalışmalar yürüten ve farklı disiplinleri bir araya getiren Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği 1 Aralık Pazar günü “Yakınlaşma” temalı bir sempozyum düzenleyecek.

Saat 08:30’da Boğaziçi Üniversitesi Ayhan Şahenk Salonu’nda gerçekleştirilecek olan sempozyumda, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı gibi acil olarak çerçevelenmesi ve desteklenmesi gereken alanlara yönelik paneller, konunun uzmanlarının katılımıyla ele alınacak.

PROGRAM

  • “Kadına Yönelik Psikolojik ve Fiziksel Şiddet ve Ayrımcılıkla Nasıl Mücadele Edeceğiz?”

Yazar Sema Kaygusuz- ‘Kendine Yerleşmek’

Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti Didem Doğan- ‘Kadının Psikolojik Doğumu: Kitlesel Katli’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim - ‘Kadınların Şifresi 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’

  • “Çocuk İhmal ve İstismarında Disiplinler Arası Yakınlaşma”

Psikolog, Aile Terapisti Nur Ağdelen

Psikolojik Danışman, Psikodramatist Aşkın Koç,

Sosyal Çalışmacı Mansur Seyitoğlu, Avukat Selmin Cansu Demir

Çocuklara yönelik istismarın konu edildiği bu panelde, konuyu uzmanların nasıl ele alacağı, okullarda neler yapılabileceği, eğitimcilerin nasıl davranması gerektiği üzerine konuşulurken, bir diğer yandan da, konunun toplumsal ve hukuki boyutları ele alınacak.

psikoterapi-ve-psikososyal-calismalar-dernegi-sorunlari-yakinlasarak-cozelim-654877-1.

1 Aralık 2019 Pazar günkü Boğaziçi Üniversitesi Ayhan Şahenk Salonu’nda gerçekleşecek sempozyum herkese açık olacak. www.psikoterapivepsikososyal.org adresinden kayıt olabilirsiniz.

PSİKOTERAPİ VE PSİKOSOSYAL ÇALIŞMALAR DERNEĞİ HAKKINDA

Aralık 2018’de kurulan Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneğinin öncül hedefi ruh sağlığı alanında çalışan tüm meslek grupları için ‘çatı’ işlevi görmektir. Bir yandan toplumsal bölünmenin ve ayrımcılığın diğer yandan psikolojik zorlanmaların, duygusal ve etik çöküşün her alanda kendini fazlasıyla gösterdiği bu dönemde, psikolojik sağlık çalışanlarının görevi oldukça fazla ve kıymetlidir Toplumsal ruh sağlığı ve koruyucu hizmetler çerçevesinden bakıldığında, ruh sağlığı camiasının bölünmesi veya birbirinden uzaklaşması yerine, bilakis disiplinler arası yakınlaşmaya, işbirliğine, dayanışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Psikolojik sağlık alanında çalışan psikolog, psikiyatrist, okul psikolojik danışmanı, aile ve çift terapisti, sosyal hizmet uzmanı, özel eğitim uzmanı, psikiyatri hemşiresi gibi meslek gruplarının, yeterli düzeyde bireysel veya toplumsal psikolojik fayda sağlama amacını ancak bir arada ve işbirliği ile çalışarak gerçekleştirebileceği gerçeği, bugün, bütün dünyada bilinmektedir.

Dernek psikoterapi kadar psikososyal çalışmalar için de bir niyet taşıyor. Psikososyal çalışmalar, psikolojik destek hizmetleri ve bilgisinin toplum ruh sağlığı için kullanıldığı tüm alanları kapsamaktadır. Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği, ülkemizde sayıları belirgin şekilde artan kadına yönelik psikolojik, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddet ve kadın cinayetlerinin ve çocuklara yönelik ihmal ve istismarına karşı ruh sağlığının dışında başka disiplinlerle de birlikte çalışmanın gerekliliği doğrultusunda çalışmalar yapıyor. Ruh sağlığı çalışanlarının yanı sıra hukuk, aktivizm, medya, sanat ve daha birçok disipline yakınlaşmak bu anlamda büyük önem taşımaktadır.

Dernek, İstanbul’da kurulmuş olsa da bir Anadolu derneği olarak yurdun çeşitli bölgelerinde, meslektaşlarına ve halka yönelik mesleki eğitimler ve psikolojik zeminli çalışmalar yapmayı planlamaktadır.