PTT’de sendika düşmanlığına Başbakanlık Genelgesi kılıfı: Sendikal nedenle atıldı, ‘bölücü’ ilan edildi

PTT’nin İstanbul Hadımköy Avrupa İşleme Merkezi’nde taşeron firmaya bağlı çalışan Yakup Özarslantürk adlı işçi, DİSK Nakliyat-İş Sendikası için örgütlenme çalışması yürütmesi nedeniyle işten atıldı. Senelik izne çıkmak için onay aldıktan bir gün sonra işten çıkarılan işçiye, gerekçe olarak ‘bölücü nitelikteki sosyal medya paylaşımları’ gösterildi.

Özarslantürk’ün verdiği bilgilere göre, geçen yılın sonlarına doğru Nakliyat-İş, Girişim A.Ş. adlı taşeron firmada gerekli çoğunluğu sağlayarak toplusözleşme için yetki başvurusunda bulundu. Ancak kısa süre sonra Hak-İş’e bağlı Öztaşıma-İş Sendikası devreye girdi. İşçilerin bazıları kadro vb. vaadiyle, bazıları ise tehdit ve baskıyla Nakliyat-İş’ten istifa ettirilerek diğer sendikaya geçirildi. Nakliyat-İş’ten istifa etmeyen ve örgütlenme çalışmasını sürdüren Özarslantürk ise önce mobbing uygulamalarına maruz bırakıldı, ardından işten atıldı.

Skandal gerekçe!

Bir ay içinde 4 kere nöbeti değiştirilmek istenen Özarslantürk, 29 Şubat’ta senelik izne çıkmak için onay aldı. İzinli olduğunu sandığı 7 Mart 2016 tarihinde ise SGK’den gelen mesajla işten atıldığını öğrendi. İşçinin izin aldıktan bir gün sonra, 1 Mart’ta tazminatsız olarak işten çıkarıldığı öğrenilirken, PTT skandal niteliğinde bir gerekçe öne sürdü. Tebliğ yazısında, Özarslantürk’ün “Sosyal medya (Twitter) üzerinden devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan hukuk devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetleri desteklemeye yönelik paylaşımlarda bulunduğu” iddia edildi.

Yazıda işten çıkarma kararının, geçen haftalarda yayımlanan “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İlişkili Kamu Çalışanları” hakkındaki Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda alındığı da belirtildi.

Özarslantürk, bu hukuksuz karara sonuna kadar direneceğini ve yargıya başvuracağını duyurdu.