Pürüzün adı ‘kayyum’
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

Muhalefet blokunda “taraf belirleme, desteği artırma” çalışmaları hız kazandı. Oğan’ın aksi yönde pozisyon alması beklenen Zafer Partisi’nin iki başlıkta ikna edilmeye çalışıldığı öğrenildi.

Buna göre, Özdağ’ın ilk talebi, Anayasa’nın değiştirilmesi “teklif bile edilemeyen” ilk dört maddesi hakkında oldu.

Özdağ, böyle bir girişime müsaade etmeyeceklerini söyledi. Özdağ ayrıca sığınmacıların acilen geri gönderilmesi ve HDP’li belediyelere atanan kayyumların aynen korunması önerilerinde de bulundu. Özdağ, bu taleplerle ilgili son kararın kendisine iletilmesini beklediği için açıklamasını erteledi. 

İKİ PARTİ MESAFELİ İDDİASI

Özdağ’ın taleplerinin Millet İttifakı’nda görüş ayrılığına yol açtığı iddia edildi. Buna göre, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “sığınmacıların hemen gönderilmesi” sözüne karşılık uluslararası anlaşmaları işaret ettiği ve geri göndermelerin hukuka uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladığı bildirildi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ise Millet İttifakı’nın seçmene hukuksuz kayyum uygulamalarının son bulacağı sözünü verdiğini anımsattığı iletildi. İki liderin bu konu başlıkları konusunda çekinceleri bulunduğu ancak görüşmelerin ve formül arayışının sürdüğü bildirildi. Konuyla ilgili DEVA Partisi’nden aktarılan bilgiye göre ise henüz resmi olarak bu konular hakkında liderler son sözünü söylemedi. 

CEHENNEMİN KAPILARI

İlk turda destekledikleri Oğan’ın ikinci turda Erdoğan’ı desteklemesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özdağ, “Sinan Bey’in kendi takdiridir. Zafer Partisi’ni bağlamamaktadır. Sinan Bey ile farklı düşünüyoruz. Kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz. Üzerinde durmuyoruz. Biz Sinan Bey ile yola çıkarken cehennemin kapılarını kapatmak için yola çıktık. Biz hala kapıları kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

***

Oğan’ın bir etkisi olmaz

Sinan Oğan’ın Erdoğan’a desteğini açıklaması, Millet İttifakı gündeminde de yer aldı. İttifak kurmaylarının “Oğan’ın kısa süre öncesine kadar AKP ve Cumhur İttifakı karşıtı söylemleri”nin bulunması nedeniyle seçmende bir karşılığı olmayacağı görüşünde olduğu bildirildi. Zafer Partisi’nin ikna edilmesi durumunda milliyetçi seçmenin Özdağ’ın kararı doğrultusunda hareket edeceğini düşünen ittifak, Oğan’ın kendisine oy veren seçmeninin en çok 10’da 1’inin Erdoğan’ı desteklemesinin sağlanabileceğini düşünüyor.

***

İnce de karar aşamasında

Cumhurbaşkanı adaylığından son anda çekilen ancak seçmenine bir adres göstermeyen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin de karar aşamasında olduğu kaydedildi. Yarın Memleket Partisi Merkez Yönetim Kurulu toplanacak. İnce’nin en geç bu toplantıda ikinci tur kararını vereceği ve ardından yapacağı açıklama ile kamuoyuna duyuracağı kaydedildi. İnce’nin, Sinan Oğan’ın açıklamasının ardından Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklayabileceği öğrenildi.