Rusya’da 25 Haziran’da başlayan ve salgın nedeniyle bir hafta süren Anayasa Referandumu bugün sona eriyor. Son gün halka sandığa gidin çağrısı yapan Putin değişiklik ile 2036’ya kadar ülkeyi yönetebilecek

‘Putin Anayasası’ için geri sayım

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Federasyonu’ndaki tartışmalı anayasa referandumu maratonu bugün sona eriyor. 2024’te görev süresi sona erecek olan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2036’ya kadar iktidarda kalmasının yolunu açacak referandum tartışmaların ve protestoların gölgesinde geçti. “Anayasa’daki değişiklikleri onaylıyor musunuz?” sorusunun sorulduğu, oy pusulalarında sadece halkın değişiklikleri destekledikleri ya da desteklemediklerini gösterecek ‘evet’ ve ‘hayır’ kutucukları bulunduğu referandumun 22 Nisan’da yapılması planlanmış ancak salgın nedeniyle haziran ayına ertelenmişti.

Referandumun kabulü için katılanların yüzde 50’den fazlasının “evet” oyu kullanması gerekiyor. Anayasada 22 maddede 206 değişiklik getiren referandum ülkede büyük krize neden oldu. Değişiklik metninin çok uzun olması ve tüm maddelerin ayrı ayrı değil de topluca oylamaya sunulması, referandumun teknik tarafıyla ilgili yapılan eleştirilerin başında geliyor.

HER ŞEY PUTİN İÇİN

Parlamentonun yetkilerinin genişletilmesi ile sosyal alanda bir dizi düzenlemeyi içeren anayasa teklifi, mevcut devlet başkanının süresinin sıfırlanmasını, bundan sonra da gelecek kişinin ancak iki dönem devlet başkanlığı yapabileceğini öngörüyor. Değişiklik kabul edildiği takdirde Putin’in 16 yıl daha iktidarda kalmasının yolu açılmış olacak. Bu durum ise muhalefetin büşük tepkisini çekiyor.

SANDIĞA GİDİN ÇAĞRISI

Putin, oylama sırasında yaptığı ulusa sesleniş konuşasında herkesin oy kullanmasını istedi, “Her bir oy mühimdir” ifadelerini kullandı. “Anayasa değişiklikleri için oy kullanmanız, yaşamak istediğiniz ülke için oy kullandığınız anlamına gelir” diyen Putin, arka planında Rjev kentindeki Sovyet Askeri Anıtı’nın yer aldığı konuşmasında şunları söyledi: “Biz bugün barış içinde yaşayabilelim, çalışabilelim, sevebilelim, ve Rusya’yla gurur duyabilelim diye binlerce Sovyet askeri Rjev’de çarpıştı. Biz de onların varisleri olarak sona erdirilemeyecek bu bin yıllık tarihi yoldan gitmeye devam ediyoruz.” n