Putin anlaşmada ısrarcı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve NATO'nun Ukrayna krizi nedeniyle tehdit ettiği Rusya, güvenlik garantili bir anlaşma konusunda ısrarını koruyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO’nun Rusya’ya güvenlik garantisi sunmayı reddetmesi halinde Moskova’nın yanıtının çok farklı olabileceğini söyledi. Sputnik'in haberine göre, Putin ülkedeki Rossiya 1 televizyonuna açıklamalarda bulundu.


Putin, ABD ve NATO’nun "Rusya’nın sesini duymaması" durumunda nasıl yanıt verilebileceği sorusuna, “Yanıtımız çok farklı olabilir. Ne olacağı askeri uzmanlarımızın bana yapacağı tekliflere bağlı” ifadelerini kullandı. Rusya’nın bu konuyla ilgili müzakerelerden olumlu netice almak için çabalayacağını vurgulayan Putin, diplomatik süreçleri sonlandırmak için değil diplomatik, yasal zemine dayalı bir neticeye ulaşmak istedikleri için anlaşma teklifinde bulunduklarını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da NATO-Rusya Konseyi toplantısının tarihi, formatı ve heyette kimlerin yer alacağı yönündeki çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, konuya ilişkin açıklamasında "askeri güvenlik nedeniyle toplantıda üst düzey askeri isimlerin yer almasının önemli olduğunu" belirtti. Anadolu Ajansı'nda (AA) yayımlanan bir haberde ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO-Rusya Konseyi Başkanı sıfatıyla 12 Ocak'ta konseyin toplanması için karar aldığı ifade edilmişti.

Moskova yönetimi Rusya ile ABD arasındaki güvenlik garantileri sözleşmesinin ve Rusya ile NATO ülkeleri arasındaki güvenlik anlaşmasının taslaklarını 17 Aralık'ta paylaşmıştı. Bakanlığın taraflara ilettiği taslak metinde Ukrayna'nın olası NATO üyeliğine karşı çıkılması tepki çekmişti.