ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2 saat süren görüşmesi hem ABD hem de Rus basınında geniş yer buldu. ABD basını zirvenin 'gergin' geçtiğini belirtirken, Rus basını ise görüşmenin 'samimi ve sistemli' olduğunu aktardı.

Putin-Biden görüşmesi: ABD basını 'gergin zirve', Rus basını 'samimi ve sistemli görüşme' dedi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla yaptıkları görüşme, 2 saatten fazla sürdü. Görüşmedeki en önemli konu Ukrayna olurken; iki liderin ifadeleri hem ABD hem de Rus basınında geniş yer buldu.

ABD basınından New York Times, Biden-Putin görüşmesini “Biden, Putin’i saldırganlık devam ederse ekonomik yaptırımlar konusunda uyardı” başlığıyla duyurdu.

Haberde, “İki saatlik gergin sanal zirvede Başkan Biden, Ukrayna'nın işgal edilmesinin Avrupa'daki NATO birliklerinin yeniden konumlandırılmasıyla sonuçlanacağı konusunda da uyardı” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan CNN International ve CBS News de Biden’ın Putin’e uyarılarına yer vererek, “Biden, Ukrayna konusunda Putin’e derin endişelerini dile getirdi” denildi.

rusya-ve-abd-basini-putin-biden-gorusmesini-nasil-gordu-952848-1.

Rus basını ise görüşmenin ‘samimi ve sistemli’ olduğunu bildirdi.

Rus haber ajansı TASS, “Biden, Ukrayna sınırındaki Rus askeri varlığı konusunda muhtemel yaptırımlardan bahsetti. Rusya Devlet Başkanı ise NATO'nun doğuya doğru genişlemesini ve saldırgan silah sistemlerini Rusya'nın komşu ülkelerinde konuşlandırmasını engelleyecek güvenli yasal ve sabit garantilerle ilgileniyor” denildi.

Russia Today haber kanalı görüşmeyi, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘samimi ve sistemli’ görüşmede ABD'li mevkidaşı Joe Biden'dan NATO'nun daha doğuya yayılmayacağına veya Ukrayna gibi ülkelere silah dağıtmayacağına dair garanti istedi” ifadeleriyle duyurdu.

ABD VE RUSYA'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Biden ve Putin'in bugün video konferans yöntemiyle gerçekleştirdikleri ve 2 saat süren görüşmesi hakkında yazılı açıklama yaptı.

Biden'ın ABD ve Avrupalı ortaklarının, Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği aktarılan açıklamada, "Biden, Rusya'nın Ukrayna'da askeri gerilimi artırması durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik ve diğer önlemlerle yanıt vereceğini açık şekilde dile getirdi" ifadesine yer verildi.

Görüşmede Biden'ın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğini vurguladığı belirtilen açıklamada, ABD Başkanı'nın "gerginliğin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi" çağrısı yaptığı bildirildi.

Açıklamada, her iki liderin de ekiplerine görüşmenin takibini yapma emri verdiği kaydedilerek, Putin ve Biden'ın stratejik istikrara dayalı ABD-Rusya diyaloğu, siber zorbalık ve İran gibi konularda birlikte çalışma konularını ele aldığı bilgisi de paylaşıldı.

Kremlin Sarayı da, Putin ve Biden'ın, video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği ve yaklaşık 2 saat süren görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Görüşmenin "açık" ve "iş odaklı" olduğu belirtilen açıklamada, iki liderin, 16 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği zirvenin sonuçlarının uygulanmasını ele aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Rusya ve ABD arasındaki ilişkileri ilgilendiren konular ile ortaya çıkan diğer sorunların değerlendirilmesinde, üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı şekilde uygulanmasının ve 'Cenevre ruhu'nun korunmasının önemi vurgulandı" ifadelerine yer verildi.

Putin ve Biden'ın, iki ülkenin 2. Dünya Savaşı döneminde müttefik olduğuna dikkati çektiği ifade edilen açıklamada, bu müttefikliğin, ortak çalışmaların ve etkileşimin oluşturulmasında örnek olması gerektiğinin belirtildiği aktarıldı.

Kaynak: DHA / AA