Eski Brezilya Devlet Başkanı Silva, TIME’a verdiği röportajda Batı’nın savaşı kışkırttığının altını çizerek “Savaşı önlemek yerine Zelenski’yi alkışlıyorlar” dedi.

Putin de Zelenski de suçlu

Dış Haberler

Eski Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Ukrayna’da devam eden savaşta Rusya Cumhurbaşkanı Putin kadar Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin de suçlu olduğunu söyledi. Lula da Silva, TIME dergisinin bu haftaki sayısında kapakta yer alan röportajında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Solcu lider Silva, ABD Başkanı Joe Biden’ın da aslen savaşı önlemek için daha fazlasını yapabileceğini, ancak bunun yerine çatışmayı kışkırttığını söyledi. Brezilya’da ekim ayında yapılacak seçimlerde yeniden adaylığını koyacak olan ve sağcı Başkan Jair Bolsonaro’yu koltuğundan kaldırmayı hedefleyen Lula da Silva, Batılı liderlerin de Ukrayna’da yaşananlardan sorumlu olduğunu söyledi.

SAVAŞI ÖNLEMİYOR ALKIŞLIYORLAR

Silva, Batılı liderlerin kapalı kapılar ardında yapılacak görüşmelerde savaşı önlemek yerine Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi alkışlamayı tercih ettiklerini belirtti. Silva, “Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarını ve tüm Avrupalı parlamenterler tarafından ayakta alkışlandığını görüyorum. Zelenski de en az Putin kadar bu savaş konusunda suçludur. Çünkü bir savaşta sadece tek taraf suçlu olmaz” ifadelerini kullandı.

Silva ayrıca “ABD’nin büyük bir siyasi nüfuzu var. Biden bu çatışmaları kışkırtmak yerine önleyebilirdi. Uçağa atlayıp Moskova’ya giderek Putin’le görüşebilirdi. Bu bir liderden beklenen bir davranıştır” ifadelerini kullandı.

Eski Brezilya Devlet Başkanı, NATO’nun da Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğini söyleyerek savaşı en başından önlemesinin mümkün olduğunu öne sürdü.