Putin’in görev süresi uzayabilir

Dış Haberler Servisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa referandumu için oy verme süreci dün başladı. 22 Nisan tarihinde yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu, pandemi nedeniyle 1 Temmuz’a ertelenmişti. Sağlık tedbirleri kapsamında alınan önlemler nedeniyle referandum için yeterli zaman sağlanabilmesi amacıyla seçmenler 1 Temmuz’a kadar oy kullanabilecek.

SEÇMEN NEYİ OYLUYOR?

Anayasa değişikliği, Putin’in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünü açıyor. Bunun yanı sıra, bir diğer amaçlanan değişiklik ise ‘evliliğin heteroseksüel bir birliktelik’ olarak tanımlanmasını içeriyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı.
Rusya’da toplamda yaklaşık 110 milyon seçmen bulunuyor. Söz konusu referandum, Rusya’daki yüksek koronavirüs vaka sayıları nedeniyle halk sağlığını tehlikeye attığı için de eleştiriliyor. Putin ise referandumun yapılmaması halinde hükümetin krize sürükleneceğini savunup "Halef aramak yerine çalışmalıyız" açıklaması yapmıştı. Ülkede, Putin muhalifleri ise seçmenlere, referandumu boykot etmeleri veya "hayır" oyu kullanmaları için çağrıda bulundu.