Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Sadece yaptırımlar da değil, yabancı teknolojik ürünlere erişimimiz de kasıtlı olarak engellenerek ülkemize karşı kullanılmaya çalışılıyor. Bunun ülkemiz için büyük bir sınav olduğu net ama pes edip zamanda geri dönecek değiliz. Pes etmeyeceğiz" dedi.

Putin: Rusya’nın teknolojik gelişimi Batı’nın yaptırımları ile engellenemeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Stratejik Gelişim Konferansı’nda yaptığı konuşmasında Rusya’nın toplumsal ve ekonomik gelişiminin engellenemeyeceğini söyledi.

Putin konferanstaki konuşmasında dışarıdan baskılara rağmen koronavirüs pandemisi sonrası gelişim sürecinin devam ettiğini ifade etti.

Putin, "Rusya’nın teknolojik gelişimi Batı’nın yaptırımları ile engellenemeyecek. IT sektörü uzmanları üç-beş yıl içinde bu alandaki yaptırımların üstesinden gelinebileceğini belirtiyor," dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre Putin, Ozon ve Yandex gibi hızla büyüyen birçok Rus teknoloji şirketinin kaynaklarını Batı pazarlarından finanse ettiğini, bunların şu anda zorluklar yaşadığını, Rusya’daki finansal sistemde de bu tür mekanizmaların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Putin, "Ozon veya Yandex gibi hızlı büyüyen birçok Rus teknoloji şirketi, Batı finans piyasalarından kaynak çekerek gelişim süreçlerini finanse etti. Şunu kabul edelim ki, Rus finans sistemi varlıkları bulunmayan veya büyük gelirleri olmayan, anca bu arada gelişme ihtimali yüksek bu şirketlere kaynak sağlamaya hazır değildi” dedi.

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec'in sorumlu olduğu beşinci nesil ağ oluşturulması, mikro elektronik endüstrisi bazı alanlardaki neticelerin yeterli olmadığı eleştirisinde bulunan Rusya lideri, ‘uçtan uca’ teknolojilerin daha da geliştirilmesinin öncelik verilmesi gereken görevlerden olduğunu kaydetti.

Öte yandan Rusya hükümetinin resmi evraklarının yayınlandığı sitedeki açıklamaya göre Putin, çığır açan savunma teknolojilerinin yaratılması yönündeki başarıları için bilim adamları ve tasarımcılara verilen bursların boyutunu 500 binden 800 bin rubleye (250 bin TL) çıkarılmasına karar verdi.