‘Putin’i zar zor ikna edebildim’
Rusya'nın Kramatorsk'a düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk 10 kişi öldü. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya’da hafta sonu yaşanan ayaklanmaya ve paramiliter Wagner’e ilişkin yeni gelişmeler yaşanırken detaylar da gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Krizde arabuluculuk rolünü üstlenen Belarus Devlet Başkanı Alekansdr Lukaşenko, kriz sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde “Putin’in Wagner’in lideri Yevgeny Prigojin’in ‘öldürülmesini’ istediğini” açıkladı. DW Türkçe’nin haberine göre Belaruslu subay ve memurlara hafta sonu yaşananları anlatan Lukaşenko, Putin’i “acele karar vermemeye ikna ettiğini” söyledi.

“Ona ‘Yapma, kötü bir barış her türlü savaştan iyidir' dedim” diye konuşan Lukaşenko, daha sonra konuştuğu Prigojin'e de geri çekilme teklifi götürdüğünü anlattı.

Wagner lideri için "kahraman gibi bir adam" ifadesini kullanan Lukaşenko, Prigojin'in Ukrayna'da çok sayıda askerini kaybetmesi nedeniyle sarsılmış ve bu kayıplara şahit olan taarruz birliklerinin komutanları tarafından baskı altına alınmış olduğunu ifade etti. Lukaşenko'nun ifadesine göre, Prigojin birlikleriyle Ukrayna'dan Rostov'a geldiğinde "yarı delirmiş" bir haldeydi.

BÖCEK GİBİ EZER

Lukaşenko, Wagner milislerinin bu kenti kuşattığı ve diğer birliklerin de başkent Moskova’ya doğru ilerlediği esnada Progojin’le müzakere için saatlerce uğraştığını aktardı. Wagner liderinin ordunun yönetici kadrosundaki yozlaşma ve yetersizlik nedeniyle öfkeli olduğunu ve muhtemelen ölen askerleri için intikam duygusuyla orduya saldırı hazırlığına giriştiğini kaydeden Lukaşenko, Prigojin'in "Biz adalet istiyoruz, onlar bizi boğmak istiyor! Moskova'ya ilerliyoruz" sözlerine, "Daha yarı yolda sizi böcek gibi ezerler" sözleriyle yanıt verdiğini ve ordunun yönetici kadrosunda değişiklik taleplerinin de yerine getirilmeyeceğini söylediğini kaydetti.

Belarus lideri ayrıca önceki gün uçakla başkent Minsk'e ulaşan Prigojin'le yeniden görüştüğünü de söyledi. Wagner liderinin bazı savaşçıların Rus ordusuna katılacağını belirttiğini aktaran Lukaşeko, Prigojin'in savaşçılarına zarar verilmemesi için Putin'den garanti beklediğini söylediğini de ifade etti. Wagner savaşçılarının Belarus'ta Rusya'nın nükleer silahlarını koruyacağı iddiasını reddeden Lukaşenko, Wagner'in Belarus askerlerini eğitebileceği önerisinde bulundu.

ABD yönetimi, paralı savaşçı grubu Wagner'e finansman sağladıkları gerekçesiyle Orta Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya merkezli 4 şirketi yaptırım listesine ekledi.

WAGNER’E YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC) Wagner Grubu ve kurucusu Yevgeniy Prigojin ile bağlantılı 4 şirket ve bir kişiye yaptırım uyguladığı bildirildi. Açıklamada, yaptırım uygulanan Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC), Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya merkezli şirketlerin, Ukrayna ve Afrika dahil silahlı kuvvetlerini sürdürmesi ve genişletmesi için Wagner'e fon sağlamak amacıyla yasadışı altın ticaretinde bulunduğu kaydedildi. Bakanlığın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, Wagner’in operasyonlarını kısmen OAC ve Mali gibi ülkelerdeki doğal kaynakları kullanarak finanse ettiğini belirterek, ABD'nin Wagner’in Afrika, Ukrayna ve diğer yerlerdeki şiddetini azaltmak için gelir akışlarını hedef almaya devam edeceğini vurguladı.

Güney Kore ise, Kuzey Kore'nin kitle imha silah programlarının yasa dışı finansmanına karıştığı gerekçesiyle Güney Kore kökenli bir Rusya vatandaşı ile birlikte bir kişi ve 2 şirketi yaptırım listesine aldı.

SAVAŞ SÜRÜYOR

Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde Rusya'nın düzenlediği füze saldırısında ise 3'ü çocuk 10 kişi öldü, en az 61 kişi yaralandı. BBC Türkçe’nin haberine göre yetkililer, yaralananlar arasında 8 aylık bir bebeğin ve üç yabancının da olduğunu açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın sadece askeri bağlantılı hedefleri hedef aldığını kaydetti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bu tip saldırıların dünyaya, Rusya'nın mutlaka yenilgiye uğratılması gerektiğini gösterdiğini belirterek "Tüm Rus katiller ve teröristler yargılanmalı" diye konuştu. Harkov'da düzenlenen bir başka saldırıda da üç kişinin öldüğü bildirildi.