PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim, Prag'da gözaltına alındı

PYD eski lideri Salih Müslim, Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alındı. Salih Müslim, Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

Prag'da olduğunun belirlenmesi üzerine Türkiye, Müslim'in gözaltına alınmasına ilişkin talepte bulunmuştu.

İhlas Haber Ajansı (İHA), Salih Müslim'in iadesi için Türkiye tarafının işlemleri başlattığı bilgisini geçti.

Müslim, iki hafta önce İçişleri Bakanlığının hazırladığı "Terör Listesi"ne kırmızı sırada eklenmiş ve kendisinin bulunmasına yardımcı olanlara da 4 milyon TL ödül konmuştu.

ÇEKYA POLİSİ: 67 YAŞINDA BİR YABANCI GÖZALTINA ALINDI

Çekya polisi, yayımladığı açıklamada Prag'da, Türkiye'nin Interpol listesinde olan 67 yaşında bir yabancının gözaltına alındığını duyurdu. Salih Müslim'in adının yer almadığı açıklamada, gözaltına alınan şahısla ilgili Ankara'nın Interpol yetkililerine bilgi verildiği belirtildi.

pyd-eski-es-baskani-salih-muslim-prag-da-gozaltina-alindi-432088-1.

ADALET BAKANLIĞI: İADEYE İLİŞKİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanlığı, PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in Çekya'dan iadesine ilişkin çalışma başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Salih Müslüm hakkında 13 Mart 2016 tarihinde Ankara Güvenpark'ta meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Nitelikli olarak kasten adam öldürmek', 'Nitelikli olarak kasten adam öldürmeye teşebbüs', 'Mala zarar verme', 'Kamu malına zarar verme', 'Tehlikeli maddeleri nakletmek' suçlarından kamu davası açılmıştır. Aynı mahkeme tarafından şüpheli Salih Müslüm hakkında 28 Mart 2017 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştır. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama emrine istinaden şahsın ülkemize iadesi amacıyla uluslararası seviyede arattırılmasını sağlamak amacıyla kırmızı bülten talep edilmiştir. Söz konusu şahsın, Çekya'da bulunduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçilmiş, gerekli temasların sağlanması üzerine şahsın ülkemize iadesi amacıyla yakalanması ve tutuklanması talep edilmiştir. Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan şahsın, Türkiye'ye iadesine yönelik de çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu şahsın geçici tutuklanmasının ardından Çekya'nın da taraf olduğu 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca Müslüm hakkında iade talepnamesi gönderilecektir."

BOZDAĞ: İADE TALEP ETTİK

PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim’in Prag'ta gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Interpol Daire Başkanlığı’nın Müslim’in Türkiye'ye iadesini talep ettiğini söyledi.

Davetli olduğu bir konferansa katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'nin (Çekya) başkenti Prag’da bulunan PYD eski Eşbaşkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim’in gözaltına alınmasına ilişkin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yaptı.

Bozdağ, "PYD terör örgütü elebaşı Salih Müslim, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine aranan kişilerdendi. Çekya'da kaldığına dair bilgiler gelince Interpol Daire Başkanlığımız terörist başının Türkiye'ye iadesini talep etmiştir. Şu anda gözaltındadır. Hem Dışişleri hem İçişleri hem de Adalet Bakanlığımız iade ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Çekya Dışişleri Bakanı ile de Dışişleri Bakanımız konuyu görüşecektir. İade sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor" dedi.

WELAT MÜSLİM: BİZ DE BU SABAH BASINDAN ÖĞRENDİK

Salih Müslim'in oğlu Welat Müslim, Sputnik'e verdiği demeçte babasının gözaltına olduğunu doğruladı. Welat Müslim şöyle konuştu:

"Gözaltına alınışını biz de bu sabah basından öğrendik. Olayı parti (PYD) yetkililerine sorduk, onları aradık, doğruladılar. Parti yetkilileri Müslim'in dün gece Prag'da gözaltına alındığını söylediler. Saat kaçta gözaltına alındığını bilmiyoruz. Babam ile birkaç günde bir telefonla görüşüyorduk. En son birkaç gün önce görüşmüştük. PYD ve ailesi olarak serbest bırakılması için girişimlerimiz var. Bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz."

Konuya ilişkin Çekya yetkilileri nezdinde çeşitli girişimlerde bulunan Kürt yetkililerin, henüz net bir yanıt alamadığı öğrenildi.