Ankara NKP, nükleer santral bilgilendirme toplantısını protesto etti. NKP: “Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz”

‘Radyasyon ithalatı istemiyoruz’

Ankara Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santralı Projesi ile ilgili yapılan toplantıyı protesto etti. Toplantının yapıldığı Niza Park Otel’in önünde toplanan NKP, nükleer lobiye  “Burada size yer yok” dedi.

ENERJİ POLİTİKALARI DEĞİŞMELİ
Platform üyeleri adına basın açıklaması yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Ebru Akgün Yalçın, nükleer enerji inadının bilim insanları ve nükleer karşıtlarının uyarılarına rağmen halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaya devam ettiğini söyledi. Yalçın, nükleer santralların yalnız güvenlik önlemleri ya da çevre kirliliği açısından değil, her yönden döküldüğünü belirterek, hükümeti şöyle uyardı: “Bu santral, ülkemizin enerji hammaddesinde dışa bağımlılığını artırmaktan başka bir şey değildir. Derhal enerji politikaları ve planlamaları değiştirilmeli, yerli ve yenilenebilir enerji sistemleri ile yeniden yapılandırılmalıdır. Radyasyon ithalatı istemiyoruz.”

‘NÜKLEER POLİTİK BİR TERCİHTİR’
Yalçın, Çernobil ve Fukuşima olmak üzere onlarca nükleer felaketten ders alan Avrupa ülkelerinin tamamının nükleer enerjiden vazgeçmesine rağmen, Türkiye’de ısrarla Nükleer Güç Santralı yapılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. “Nükleer santrallerin politik bir tercih” olduğunu ifade eden Yalçın, “AKP hükümetinin halkın can ve mal güvenliğini hiçe sayarak nükleer santrallar üzerinden enerji planlamasına gitmesi sözde enerji dar boğazı gerekçesi ile yerli ve yabancı sermayeye yeni yatırım araçları bulma çabasıdır. Henüz ÇED raporu bile alınmadan inşaatına başlanan bu santralde, her şeyin ne kadar usulüne uygun hazırlandığı ortadadır’’ dedi. Yalçın, insanca yaşam ve yaşanılabilir bir dünya için asla susmayacaklarını ve yaşam alanlarını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

***

NEOLMUŞTU?

Akkuyu NGS’ye ait ilk ÇED Raporu 1 Ekim 2013’te İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından eksik bulunmuş, şirketten raporda revizyona gidilmesi istenmişti. Sunulan Revize ÇED Raporunun düzenlenecek ikinci İDK toplantısı için toplantıya katılacak kurumlara yollandı. Tarihi Bakanlıkça belirlenecek toplantıda rapora olur verilmesi halinde idari süreçte bir sonraki aşamaya geçilecek. İtirazların alınması için askıya Çıkarılacak Nihai ÇED Raporu, Bakanlık tarafından reddedilecek veya resmen onaylanmış olacak.