Egedesonses adlı yerel bir radyo kanalında Murat Karakaş isimli gazetecinin mültecilere yönelik ırkçı sözleri ve sözleri cinsiyetçi ifadeleri tepki çekti.

Radyo programında 'mülteci' tartışması: Irkçı ve cinsiyetçi ifadeler tepki çekti!

Egedesonses adlı yerel bir radyo kanalında Murat Karakaş ismindeki bir gazetecinin yaptığı ‘mülteci’ yorumu sosyal medyada tepki çekti. Karakaş, programda mültecilerle ilgili ırkçı yorumlarda bulundu. Cinsiyetçi ifadeler kullandı.

Yayın sırasında, "Aslında Ukrayna’dan bayan mülteciler gelse o zaman hepimiz evimizde konuk ederiz” şeklinde skandal ifadeler kullanan Karakaş, şöyle devam etti: “Gidiyor Afganistan sakallı sakallı leş gibi… Ukrayna’dan böyle, ne derler… Neyse tanımı burada kullanmayayım, bayan mülteciler gelse daha güzel olmaz mı?”

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ: KABUL EDİLEMEYECEK İFADELERDE BULUNMUŞTUR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Murat Karakuş hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Irkçı, cinsiyetçi, aşağılayıcı dil asla kabul edilemez“ ifadeleri kullanıldı. Meslek etiği ve değerlerine vurgu yapan cemiyet, "Kendisinden mesleğimiz ve tüm haksızlığa uğrayan kişiler adına özür bekliyor, kentimizde, bölgemizde yayıncılık ve gazetecilik ilkelerinin çiğnenmesine müsaade etmeyeceğimizi duyuruyoruz“ dedi.

Cemiyet tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Egedesonses adlı internet sitesinde, kendisini gazeteci olarak tanıtan Murat Karakaş adlı kişi, kadınlar ve mülteciler hakkında hiçbir şekilde kabul edilemeyecek ifadelerde bulunmuştur. Irkçı, cinsiyetçi, aşağılayıcı dil asla kabul edilemez. Yayıncılık ve insanlık ilkelerinin çiğnenmesi çok üzücüdür. ‘Gazeteciyim’ diyen kişilerin her şeyden önce meslek etik ve değerleri üzerinde taşıması şarttır. Kendisinden mesleğimiz ve tüm haksızlığa uğrayan kişiler adına özür bekliyor, kentimizde, bölgemizde yayıncılık ve gazetecilik ilkelerinin çiğnenmesine müsaade etmeyeceğimizi duyuruyoruz."

KARAKAŞ: SÖZLERİM MAKSADINI AŞTI

Independent Türkçe’ye konuşan Karakaş, programda espri yapmak istediğini ancak maksadını aştığını kaydetti.

Bütün kadınlardan özür dilediğini belirten Karakaş, Türkiye’nin mülteci politikalarıyla ilgili eleştirilerinin baki olduğunu ifade ederken “Kadın hakları, çocuk hakları ile ilgili programlar yapan, 20 yılı aşkın gazetecilik faaliyeti yürüten birisiyim. Böyle bir insan değilim. Bazı fırsatçılar bunu linç kampanyasına dönüştürdü. Biz bunların nereden beslendiğini biliyoruz. Yayına çıkarmadığımız uç kesimler haberi servis ederek bunun yayılmasına sebep oldu. Ama bu söylediğimin haklı olduğunu göstermez” diye konuştu.

Karakaş, yarın yapacağı programda daha detaylı bir açıklama yaparak özür dileyeceğini ifade etti.