TÜMRAD-DER, Radyoloji Teknisyenlerinin/Teknikerlerinin sorunlarının "Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışmak" ve "Özlük hakları, ekonomik haklarımızın korunması" olduğu vurgulandı. Açıklamada, çapraz bulaşma riskinin çok yüksek olduğu belirtilerek, gerekli önlemlerin alınması talep edildi

Radyoloji Teknisyenleri/Teknikerleri: Çapraz bulaşma riski çok yüksek

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) koronavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık çalışanlarımız bu mücadelede hastalanma hatta hayatlarını kaybetme pahasına büyük bir özveri ile çalışmaktadır" denilen açıklamada, "Bizim derdimiz sorunumuz Covid-19 gibi salgınla mücadele ederken çok çekim yapıyoruz tartışmasına girmek değildir. Tüm sağlık çalışanlarının günlerce sevdiklerini, çocuklarını görmeden büyük özveri ve fedekarlıkla çalıştığı bir dönemde elbette radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri meslektaşlarımızda bu özveriyi ve fedakarlıkları yaptıklarını görmekteyiz bu hakkı da teslim etmek lazımdır" ifadelerini kullanıldı.

Açıklamada Radyoloji Teknisyenlerinin/Teknikerlerinin sorunlarının "Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışmak" ve "Özlük hakları, ekonomik haklarımızın korunması" olduğu vurgulandı.

"ÇAPRAZ BULAŞMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK"

"Sağlık Bakanlığı 22.04.2020 tarihinde Covid -19 nedeniyle Radyoloji Odalarının Enfeksiyon Kontrolü diye bir klavuz yayınladı" denilen açıklama, şöyle devam etti:

"Klavuzda Covitli hastalar dışında diğer randevulu hastaların ileri bir tarihe ertelenmesi ve odaların temizlik ve dezenfeksiyonu için iki covitli hasta arasında en az 1 saat süre ayrılmasını belirtmektedir. Aslında olması gereken budur. Hiçbir itirazımız yok. Ancak günde minimum 250 hastanın çekildiği bir tomografi cihazında yeterli ve gerekli dezenfeksiyonun sağlanması ve yeterli süre odanın havalandırılması mümkün değildir. Bu şartlarda ıslarla altını çiziyoruz; çapraz bulaşma riski çok yüksektir. Ne demek Çapraz Bulaşma, 'covit olmayan birinin BT cihazına girmesi, o otamda bulunması nedeniyle bulaş olması'dır. Yani deyim yerindeyse 'kaş yaparken göz çıkarmak'tır. O nedenle ısrarla yineliyoruz. Covid-19 için belirleyici olan PCR testi uygulamak, ancak ve ancak klinik bulgu varsa BT çektirmek gerekiyor. Maalesef ülkemizde BT bir tarama aracı olarak kullanılıyor. Bu sakınalı bir durumdur. Hem radyasyon riski açısından hem de çapraz bulaşma riski açısından gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı:

"Sonuç olarak; Klinik açısından yeterli endikasyon yoksa akciğer tomografisi çekilmemelidir. Kadınlar ve çocuklar özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca BT’de çalışan sağlık personelinin çalışma koşulları gözden geçirilmeli ve koruyucu ekipman sorunu giderilmelidir."