ABD Başkanı Donald Trump’un, ülkesinde düzenlenen Ulusal Dua Kahvaltısı’nda sarf ettiği, “Geçen Ekim ayında Türkiye ile bir anlaşma yaparak Rahip Andrew Brunson’ın serbest kalmasını sağladık” sözleri TBMM gündemine taşındı. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, ABD ile Türkiye arasında krize neden olan Rahip Brunson’u sordu. Trump’un, […]

“Rahip Brunson anlaşma sonucu mu serbest kaldı?”

ABD Başkanı Donald Trump’un, ülkesinde düzenlenen Ulusal Dua Kahvaltısı’nda sarf ettiği, “Geçen Ekim ayında Türkiye ile bir anlaşma yaparak Rahip Andrew Brunson’ın serbest kalmasını sağladık” sözleri TBMM gündemine taşındı.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, ABD ile Türkiye arasında krize neden olan Rahip Brunson’u sordu.

Trump’un, Brunson’un iki ülke arasındaki anlaşma sonucunda tahliye edildiğine yönelik sözlerini hatırlatan Alban, “İki ülke arasında kamuoyunun bilmediği gizli bir anlaşmamı var?” diye sordu.

“İddiaları doğruluyor”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 43’üncü Muhtarlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Rahip Brunson olayına yönelik, “Amerika teröristi vermiyor, bahaneler uyduruyor. O zaman sen de bizden hiçbir teröristi alamazsın. Bu fakir bu görevde olduğu sürece teröristi alamazsın” sözlerini hatırlatan Alban, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Bu kararlı söylemlere rağmen, olayın farklı şekilde gelişmesi ve sonuçlanması ABD Başkanı Trump’ın sözlerini doğrular nitelikte midir?”

“ABD Başkanı Donald Trump aynı toplantıda ‘Ben göreve gelmeden önce içerdeydi. Ben ‘Onu çıkarın’ dedim, ‘Onu bıraksanız iyi olur’ dedim, ve seni bıraktılar. Bu bir mucize’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı ile bu yönde bir konuşması olmuş mudur? Trump’ın bu sözleri ve iddiaları hakkındaki görüşleriniz nelerdir?”