Ergenekon savcıları art arda meydana gelen, Rahip Santaro cinayeti, Cumhuriyet’in bombalanması, Danıştay saldırısı, Hrant Dink’in öldürülmesi ve Zirve Yayınevi katliamının...

Ergenekon terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonların akabinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Öz tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulan 2.455 sayfalık iddianamede, Rahip Santaro ve Zirve Yayınevi ve Hrant Dink cinayetine de yer verildi. Savcı Öz, bu iki saldırıyı “TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmak ve darbe ortamı hazırlamaya yönelik eylemler” arasında gördüğünü belirtti.

Savcı Zekeriya Öz, iddianamede, “Ergenekon Terör Örgütünün Gerçekleştirdiği Eylemler” başlıklı bölümde 5-10-11 Mayıs 2006 tarihlerinde Cumhuriyet gazetesine el bombalı saldırıların yapılmasının yanı sıra 17 Mayıs 2006’da Danıştay 2. Dairesine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıya yer verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Öz, iddianamemin “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Cebren Iskata Teşebbüs, Darbe Ortamı Hazırlamak Amacıyla Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Teşvik” başlıklı bölümünde Rahip Santaro,  Zirve Yayınevi ve Hrant Dink cinayetlerine ilişkin görüşlerine yer verdi.

 

ÖZ: CİDDİ ŞÜPHELER VAR

Rahip Andrea Santaro’nun 5 Şubat 2006 tarihinde Trabzon’da katledilmesi, Hrant Dink’in İstanbul’da çalıştığı gazetenin önünde 19 Ocak 2007’de öldürülmesi ve üç kişinin Malatya’daki Zirve Yayınevinde 18 Nisan 2007 tarihinde öldürülmesine ilişkin “Ergenekon terör örgütünü işaret eden ciddi şüpheler bulunduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Savcı Öz, iddianamede bu üç olaya ilişkin düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ülkemizde son birkaç yılda meydana gelen olaylara bakıldığında, Danıştay saldırısından önce ve kısa bir süre sonra benzer olayların zincirleme bir şekilde devam ettiği ve hemen hemen birçok olayda Ergenekon Terör Örgütü’nü işaret eden ciddi şüphelerin bulunduğu görülmüştür.”

 

ZİNCİRLEME EYLEMLERE DİKKAT

Eylemlerin amaç ve niteliklerine bakıldığında aynı merkezden yönlendirildiğinin, ülkede kaos, anarşi ve huzursuzluk çıkarmanın hedeflendiğinin altını çizen Savcı Zekeriya Öz, son yıllarda meydana gelen provokatif amaçlı eylemlere bakıldığında ortak yanları bulunan ve “şüphe” uyandıran saldırıları şöyle sıraladı;

1- Rahip Andrea Santaro Cinayeti - 5 Şubat 2006

2- Cumhuriyet Gazetesi’nin Bombalanması - 5-10-11 Mayıs 2006

3- Danıştay Saldırısı – 17 Mayıs 2006

4- Hrant Dink’in Öldürülmesi – 19 Ocak 2007

5- Zirve Yayınevine Saldırı – 18 Nisan 2007

 

CİNAYETLERDEKİ ORTAK NOKTALAR

Son yıllarda gerçekleştirilen ve bazılarının faillerinin ortaya çıkarıldığı bazılarının ise halen davalarının sürdüğü cinayetlerde Savcı Öz’e göre ortak noktalar bulundu.

Rahip Santaro cinayetinde 16 yaşındaki Oğuzhan Akdin’in, Hrant Dink öldürülmesinde 17 yaşındaki Ogün Samast’ın ve Zirve Yayınevi Katliamında 20 yaşındaki Emre Günaydın’ın rol aldığı görülmekle beraber bu üç saldırıda 16 ile 20 yaş aralığındaki gençlerin sürekli kullanılıyor olması dikkat çekici olarak görüldü. Yine Rahip Santaro ve Danıştay saldırılarında Glock (hayalet) marka silah kullanılması dikkat çeker bir başka ayrıntı olarak karşımızda duruyor.

AYŞEGÜL SAVAŞTA