Yabancı kontenjanına ilişkin yürütülen ve hiçbir temele dayanmayan kara propagandayı rakamlar çürütüyor. Ligde atılan 320 golün 219’unu kaydeden yabancılar, iddia edildiğinin aksine ligi çok daha kaliteli kılıyor

Rakamların gör dediği gerçek

EREN TUTEL erentutel@gmail.com @erentutel

Futbolumuzda ‘duayen’ olarak adlandırdığımız bazı isimler, şu anki yabancı kontenjanı üzerine sıkı bir yarış içinde. Bu ‘duayen’ler ağızbirliği etmişcesine mevcut kuralın yerli oyuncuların önünü kapadığını ve bu durumun Ulusal Takım’ın başarısız olmasına sebep olduğunu iddia ediyor. Arkasına Ulusal Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu ve mevcut siyasi iktidarı da alan bu kesimin en büyük amacı yabancı sınırlamasını eski haline döndürmek. Hiçbir gözleme dayanmadan ve sahada oynanan futboldan bihaber olarak yapılan bu yorumlar, istatistiki verilerle net bir şekilde çürütülüyor.

Bu sezon hücum açısından bir hayli zengin olan Süper Lig’de geride kalan 11 haftada 320 gol atıldı. Maç başına 3,23 gibi yüksek bir gol oranının yakalandığı ve geçmiş sezonlara oranla kalitenin net bir şekilde arttığı ligde, yabancılar ana rolü üstleniyor. Atılan 320 golün 219’u, yani yüzde 68,43’ü yabancı oyunculardan geldi. Bu bir hayli yüksek bir rakam. Yani artan gol yüzdesiyle ligdeki yabancı kalitesinin bağlantısı var. Bu durumda, ligin seviyesine net bir şekilde etki eden bu kuralın değiştirilmesi ne kadar mantıklı olur? Ayrıca yerli oyuncuların böylesine büyük bir rekabet ortamından izole edilmesi kalitelerini ne kadar artırır? Bunlar, ezbere konuşan bu ‘duayen’lerin duymaktan pek hoşlanmadığı sorular, çünkü bu sorulara verebilecek bir yanıtları yok.

Tolga Ciğerci de olmasa...

rakamlarin-gor-dedigi-gercek-382882-1.
Ana hatlarıyla değindimiz rakamlara bir de takımsal düzeyde bakmakta fayda var. Lig lideri ve rakip fileleri en çok sarsan takım olan Galatasaray’ın attığı 26 golün 20’sini yabancılar kaydetti. Geriye kalan 6 gol ise bu sezon çok farklı bir kimlikte oynayan Tolga Ciğerci’den geldi. Yani sarı-kırmızılılar yalnızca tek yerli oyuncusundan skor katkısı alabildi. Aslan’ın artan oyun kalitesi, takımın temelinden ‘tembel’ yerli oyuncuları çıkarıp fiziksel kalitesi yüksek, iş disiplini çok daha iyi olan yabancı oyuncuları takımın ana omurgasına eklemesiyle bağlantılı. Ana rotasyondan çıkan Selçuk İnan’ın oynadığı nadir dakikalarda iki-üç sezondur hiç olmadığı kadar hırslı gözükmesi ise bu rekabetin ne kadar etkili olabileceğine iyi bir örnek.

Geçen sezon küme düşmekten son anda kurtulan ve takımın başına Paul Le Guen’i getirerek yepyeni bir kadro oluşturan Bursaspor, yabancı oyuncuların taşıdığı takımlardan. Le Guen’le beraber bambaşka bir kimliğe bürünen ve çok daha iyi hücum eden yeşil-beyazlılar, 22 defa ağları bulurken bu gollerin 21’ini yabancı oyuncular kaydetti. Tarihi boyunca ligde rekabetçi olan ve 2009-2010 sezonunda unutulmaz bir şampiyonluk yaşayan yeşil-beyazlıları küme düşme hattında mı izlemek daha keyifli, yoksa zirve yarışına ortak olan bu haliyle mi?

Beşiktaş’ta tek yerli golcü Cenk

rakamlarin-gor-dedigi-gercek-382883-1.
Bursaspor’un dışında son iki sezonun şampiyonu Beşiktaş’ın attığı 19 golün 14’ünü yabancı futbolcuları kaydetti. Geriye kalan 5 gol ise bu sezon çalışmalarının karşılığını fazlasıyla alan ve hak ettiği övgüleri toplayan Cenk Tosun’dan geldi. Hak ettiği itibarı toplayan Cenk, klasik yerli futbolcunun çok ötesinde ve rekabetin seviyeyi ne kadar yukarı çekebileceğinin açık bir örneği. Beşiktaş haricinde bu sezon lige uzun bir aradan sonra adım atan Göztepe’nin ana çekirdeğini de yabancı oyuncular oluşturuyor. Atılan 22 golde 18’e 4’lük yabancı üstünlüğü var. Bu 18 golün 11’ini kaydeden Adis Jahovic ise gol krallığının en büyük adaylarından biri.

Karabük’te ilginç istatistik
Dikkat çekici bir diğer istatistik, bu sezon iyi günler geçirmeyen ve küme düşme hattında yer alan Karabükspor’dan. 11 haftada 12 gol atabilen Karbük’ün 10 golünü yabancılar atarken, diğer iki golü rakipler kendi kalesine gönderdi ve mavi-kırmızılılarda 11 hafta itibariyle yerli golcü çıkmadı. Yerli oyuncuların en çok göze çarpttığı takım ise Trabzonspor. Altyapıdan çıkan Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür gibi ümit veren isimlere sahip olan bordo-mavililerde, gollerde 12-7’lik yerli oyuncuların üstünlüğü bulunuyor. Jose Sosa, Hugo Rodallega gibi önemli oyuncuların bulunduğu ekipte yerlilerin bu kadar ön planda yer alması ümit verici.
Görüldüğü ve birçok rakamsal veriyle teyit edildiği üzere yabancı oyuncuların ligin kalitesini artırdığı rasyonel bir gerçek. Bu sezon ligimizde oynanan kaliteli futboldan hepimiz memnunuz, neredeyse bütün takımlar rekabetçi ve klişe tabirle hepsi birbirinden puan alabilecek kapasitede. Artan yabancı kalitesi, yerli oyuncuların gelişmesinde iddia edilenin aksine çok daha olumlu bir etki sağlıyor. Mevcut haliyle gayet iyi olan düzenin; menajer ağzıyla konuşan yöneticilerin, hocaların ve yorumcuların bilgisizliğiyle bozulmaması gerekiyor.

***

BAFETİMBİ GOMİS

Yaptığı transferlerle çok daha heyecan verici bir takıma dönüşen konumda bulunan Galatasaray’ın en golcü ismi olan Bafetimbi Gomis, toplamda 11 gol kaydetti. Fransız oyuncu, hırsı ve azmiyle de takdir topluyor.

ADIS JAHOVIC

Kaliteli yabancı oyuncularıyla beraber iyi futbol oynayan Göztepe’nin en dikkat çeken ismi olan Adis Jahovic, 10 maçta 11 gol kaydetti. Sarı-kırmızılılar, Makedon oyuncunun olmadığı maçlarda çok zorlanıyor.