Hrant Dink cinayeti işlenmeden önce, cinayetle ilgili istihbaratlara  sahip olmasına rağmen cinayeti durdurmak için birşey yapmayan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek görevinden alındı

Hrant Dink cinayeti işlenmeden önce, cinayetle ilgili istihbaratlara  sahip olmasına rağmen cinayeti durdurmak için birşey yapmayan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek görevinden alındı

TAYAD’lılara linç girişimi, Rahip Santoro cinayeti gibi önemli olayların yaşandığı bir dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek 8 Mayıs 2006 tarihinde İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmıştı.  Akyürek’in İstihbarat’ın başına geçmesinden kısa bir süre sonra 19 Ocak 2007’de, AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü. Cinayetin azmettircilerinden biri olan Erhan Tuncel’in  polis muhbiri olduğu ortaya çıkmıştı. İddialara göre Tuncel Ramazan Akyürek’in emniyet müdürlüğü döneminde Mc Donald’s bombalaması olayına karışmasına karşın yasadışı bir şekilde polis muhbiri yapılmıştı.
Erhan Tuncel’in bu dönemden sonra Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal’in planları konusunda Trabzon Emniyeti’ne 11 ihbarda bulunduğu ortaya çıktı. Fakat Akyürek'in bu ihbarlardan sadece birini İstanbul Emniyeti'ne bildirdi. Akyürek, Dink çinayeti hakkında Meclis tarafından oluşturulan komisyona da ifade verdi. İfadesinde, azmettirici olarak gösterilen Erhan Tuncel'in yargılanmasını üzüntüyle karşıladığını söyledi. Sözleri tepkilere neden oldu. Başta Dink davası avukatları olmak üzere, sivil toplum örgütleri Akyürek'in yargılanmasını defalarca gündeme getirdi. Fakat Akyürek hakkındaki soruşturmalar hep geri çevrildi yargılanmasının yolu kapatıldı.
Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in suikastin tekrar araştırılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdığı mektubun ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu inceleme başlatmıştı. İnceleme sonucunda Akyürek ve İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer’in cinayetin önlenmesi konusunda ihmallerinin olduğu belirtilmişti. Başbakan’ın bu rapora ‘olur’ vermesinin ardından dosya İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Ocak 2009’da İçişleri Bakanı Atalay’ın talimatı ile üç müfettiş inceleme başlattı.  Soruşturma sonunda  Akyürek’in görev yerlerinin değiştirilmesini önerildi. Akyürek'in görevine rapor doğrultusunda son verildi.  Akyürek görevinden alınarak Emniyel Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’na uzman olarak atandı. Yerine de Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal getirildi.