Ramazanla birlikte pide ve gıda fiyatlarına yine zam yapılırken, ilahiyatçı hocalara kamu kaynaklarından bu sene de fahiş paralarla ‘ramazan programı’ yaptırılıyor

Ramazan programı 600 bin, yurttaşa satılan pide 2,5 lira

Haber Merkezi

Ramazanın gelmesiyle pidenin farklı fiyatlarla satışa sunulması tartışma konusu oldu. Birçok kentte ise fiyat artırmak yerine pidenin gramajının düşürüldüğü gözlendi. Aynı kentte aynı gramajdaki bir pidenin farklı fiyatlardan satılması ise yurttaşların kafasını karıştırdı.

Ramazan’ın en çok konuşulan konularından biri de ramazan programlarını yapan ilahiyatçıların aldığı ücretler. Geçen yıl ramazan ayı boyunca iftar ve sahur programı yapan Mustafa Karataş 400 bin, Nihat Hatipoğlu’nun ise 600 bin lira istediği ileri sürülmüştü. Hatta Mustafa Karataş’ın kendisine verilen ücreti az bulduğunda programlara çıkmayı reddettiği iddia edilmişti.

Halk ramazanda pideyi nasıl yiyeceğini düşünürken, ilahiyatçıların skandal program ücretleri tepki çekiyor. Bazı kentlerde pidenin satış fiyatı 2.5 lira olarak açıklandı.

İlahiyatçıların Ramazan tarifesi
Ünlü İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu, 2015 yılında Ramazan ayı boyunca yapacağı program için 600 bin lira anlaşma yaptığı iddia edilmişti. Hatipoğlu 600 bin lira ile listenin başında yer aldı. Program için 600 bin lira aldığı iddialarını yalanlatan Nihat Hatipoğlu, geçen yıl şu açıklamada bulunmuştu:

“20 yıldır Keçiören’de aynı evde oturuyorum. Değil villam, havuzum, evimin önünde yağmur yağınca içine su dolan bir çukurum bile yok. ATV’den ayda 600 bin lira aldığım iddiası da yalan.” Ancak bu yıl YÖK üyeliğine atanan Hatipoğlu'nun Sultanahmet'te bir otelinin bulunduğu da iddialar arasında.

Bu yılki ücretleri bilinmiyor
İkinci sırada 450 bin lira ile Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Musikisi sanatçısı Ahmet Özhan yer aldı. Özhan'ı 400 bin lira ile anlaşma imzalayan Mustafa Karataş takip etti. Listenin son sırasında ise 150 bin lira ile Mehmet Fatih Çıtlak yer aldı.

Söz konusu isimlerin bu yıl hangi ücretleri alacağı ise bilinmezken Hatipoğlu’nun ATV, Mustafa Karataş’ın ise Kanal D ile anlaştığı belirtildi.

Kamu kanalında Ramazan ‘kuşağı’
TRT1’de ramazan boyunca her gün Bekir Develi “Ramazan Sevinci”ni, Necip Karakaya da “Sahur Bereketi” isimli programı yapacak. “Sahur Bereketi” programı TRTAvaz’da da yayınlanıyor.
Ramazanla birlikte TRT1’de başlayan ve Kadir gecesi sona ereceği belirtilen bir de “Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması” bulunuyor. Yarışmanın sunuculuğunu Diyanet İşleri Başkanlığı Radyosu Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Cihat Kılıç yaparken, jürisinde yer alan isimler ise şöyle:

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ali Sarı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii İmam Hatibi Halil Necipoğlu ve Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi Müdürü Osman Egin.

TRT Diyanet kanalında ise ramazan boyunca yayınlanacak programlar şu şekilde:

“İftarı Beklerken”, Bereketa Paşîvê (Vahdettin İnce), Dema Fitarê (Burhan Hedbi) ve “Bereket Vakti” (Dr. Necdet Çağıl).

TRT’den yanıt yok
TRT1’de yetkili bir kişi, “Ramazan Sevinci” ve “Sahur Bereketi” programlarının içyapımlar tarafından yapıldığını aktardı. Farklı birimlerden görüştüğümüz yaklaşık 4 isim de programı sunan isimlere ne kadar ödendiğine yönelik sorumuzu cevaplamadı.

***

Halk pideyi nasıl alacağını düşünüyor
Kastamonu’da pidenin gramajı 400 grama düşürüldü, fiyatı 2 lira oldu. Aydın’da gramaj 250 grama düşürülürken fiyatı 1.5 lira oldu. Konya’da 250 gram pidenin 1 lira, 500 gram pide 2 liraya satılacak. Samsun’da gramaj 350 gramdan 300 grama düşürüldü. Susamsız pide 2 liradan, susamlı pide ise ramazanda 2.5 liradan satışa sunulacak. Edirne’de ise 50 kuruş zam yapıldı. 300 gram pidenin 2 liradan satışa sunulacağı açıklandı.
Trabzon’da da pide fiyatları geçen yılın üzerine çıktı. 3 lira olan 500 gram susamlı pidenin fiyatı bu yıl 3.25, 540 gram olan susamsız pidenin fiyatı ise 2.75’ten 3 liraya yükseltildi. Karabük’te 350 gramlık susamlı pidenin fiyatı 2.25 lira olarak belirlenirken, 350 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 700 gram susamlı pide 4.5 lira, 700 gram susamlı yumurtalı pide ise 6 liradan satışa sunulacak. Isparta’da da 3 yıldır 1 lira 50 kuruştan satılan pide bu yıl 2 liradan satılacak. Antalya’da 300 gramlık pidenin fiyatı 1.5 lira olarak belirlendi. Nevşehir’de ise 250 gram üzerinden tekli pidenin fiyatı 1 lira olarak açıklandı.