Ramazan ayında marketlerde seçili 41 ürünün 21’inde fiyat artarken, 12’sinde fiyat düştü. Fiyatında en çok artış yaşanan tarım ürünleri kuru soğan ile patates oldu

Ramazanda gıda zamları sürüyor

Ramazan ayının ilk yarısında gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş, ayın ikinci yarısına da taşındı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının ikinci yarısında markette 41, üreticide 33 ürünü takip ettiklerini bildirerek, “Markette 8 üründe fiyat değişmezken, 21 üründe fiyat artışı,12 üründe fiyat azalışı; üreticide 17 üründe fiyat değişmezken, 6 üründe fiyat artışı, 10’inde ise fiyat azalışı görüldü. Fiyatı markette en fazla düşen ürün kiraz, üreticide karpuz olurken, fiyatı en fazla artan ürünler içinde markette ve üreticide kuru soğan ve patates ilk iki sırayı aldı” dedi.

Neden yükseldiler?
Üreticide fiyatı artan ürünlerden kuru soğanda arzın Çukurova’dan, patateste arzın ise Hatay Reyhanlı, Adana Yüreğir ve İzmir Ödemiş’ten sağlandığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Aşırı yağışlar yüzünden bazı üreticilerin soğan tarlalarını yeniden sürmek zorunda kalması nedeniyle arzdaki daralma fiyatları artırdı. Patateste ise arzın sağlandığı bölgelerdeki verim düşüşü, hasat edilen ürün miktarının azalmaya başlaması fiyatlarda artışa yol açtı. Kuru soğan ve patatesi genel olarak değerlendirdiğimizde belirttiğimiz faktörlerin yanı sıra ara bir dönem olması nedeniyle arzın kısıtlı bir bölgeden sağlanmış olması fiyatları yükseltmektedir. Sivri biberde ve domateste geçen ay dibe vuran fiyatların ardından toparlanma sürecine girilmesiyle birlikte fiyat artışı meydana geldi.”