AB sürecine odaklanmaya çalıştığını savunan AKP hükümetinin, görüşlerine sunmak için CHP ve MHP'den randevu alamadığı Ulusal Program bugün Türkiye-AB Troykası toplantısının....

Türkiye’de’deki reform süreci bugün Brüksel’de yapılacak olan bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısında ağırlıklı bir gündem maddesi oluşturacak. Toplantıda Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın CHP ve MHP"den randevu alamadığı için görüşlerine sunamadığı Ulusal Program"a bağlı olarak Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan reform süreci ile Gürcistan ve Irak başta olmak üzere, bölgesel sorunlar üzerinde durulacak.

Ali Babacan’ın Türkiye heyetine başkanlık edeceği Brüksel’deki toplantıya AB Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlığındaki üst düzey bir heyet katılacak. AB heyetinde, 1 Ocak’ta AB başkanlığını devralacak olan Çek Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi yetkilileri yer alacak.

Bir akşam yemeğini de içeren toplantı sırasında Ali Babacan’ın Türkiye’nin reform yolunda attığı son adımlara ilişkin bilgi vereceği belirtiliyor. Bu çerçevede yeni hazırlanan ve Türkiye"nin ev ödevlerinin yer aldığı Katılım Ortaklığı Belgesine yanıt niteliği taşıyan Ulusal Program"a ağırlık verilecek. AB tarafı ise, reform konusundaki beklentilerini dile getirmesi bu çerçevede özellikle önemsediği ve yeni adımların atılmasını istediği konulara yeniden değineceği ifade ediliyor.

 

BÖLGESEL SORUNLAR GÖRÜŞÜLECEK

Türkiye’nin AB üyeliğine resmen aday ilan edildiği 1999 yılından bu yana her AB dönem başkanlığında bir defa düzenlenen bakanlar düzeyindeki Troyka toplantısında uluslararası ve bölgesel sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde de bulunulacak. Tarafların özellikle Gürcistan ve Irak ile ilgili gelişmelere ağırlık vereceği kaydediliyor. Ali Babacan’ın da Türkiye’nin Gürcistan sorununun çözümü için yaptığı yoğun diplomatik girişimleri anlatması ve Ankara’nın önerdiği “Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu”na ilişkin bilgi vermesi de bekleniyor. AB tarafının, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeleri, bu konudaki Ankara’nın yaklaşımı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyareti konularında bilgilendirilmesi de beklenen toplantıda Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuk girişimi, İran ve enerji konularının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bir önceki Bakanlar Troykası toplantısı 6 Mayıs’ta Ankara’da yapılmıştı.

 

İKİLİ TEMASLARDA BULUNACAK

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Troyka toplantısının marjında üst düzey AB yetkilileriyle ikili görüşmelerde bulunacak.  Ali Babacan, Troyka toplantısı öncesi Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ile görüştükten sonra AB Yüksek Temsilcisi ve Konsey Genel Sekreteri Javier Solana ile biraraya gelecek.

Akşam saatlerinde Türkiye-AB Troikası Bakanlar Toplantısına katılacak olan Babacan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile de ikili bir görüşme gerçekleştirecek.

 

***

Programdaki bazı maddeler

»          Askeri harcamaların şeffaflaşması hedefi Sayıştay Yasası’ndaki değişiklikle gerçekleştirilecek.

»          Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Dernekler Kanunu değiştirilecek. Grev, toplu sözleşme ve lokavt ile sendikalar yasaları değiştirilecek.

»          Ticari Sır, banka sırrı ve devlet sırrında değişiklik yapan yasa Meclis’ten geçirilecek.

»          Türk hukuk sisteminin temel yasaları olan Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu tamamen yenilenecek.

»          Medeni Kanun’da, evlilik dışı doğan çocukların velayetlerindeki sorunların giderilmesi için değişiklik yapılacak.

»          Yargıçlar ve Savcılar Birliği yerine Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği kurulacak.

»          Gümrüklerle ilgili yasal düzenleme yapılacak.

»          Organ nakliyle ilgili yasa değişikliğine gidilecek.

»          Engellilerle ilgili uygulamadan doğan sorunların giderilmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılacak.

»          Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yeniden yapılandırılacak.

 

***

‘Hükümet AB çalışmalarında samimiyetsiz’

 

Siyasi partiler, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından muhalefet partilerinin görüşlerine sunulan Ulusal Program Taslağı’nı ve Avrupa Birliği (AB) sürecini değerlendirdi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, başından beri AB sürecini ve Türkiye’nin demokratikleşmesini önemsediklerini kaydederek, “Demokratik, çağdaş bir Türkiye’ye ulaşma hedefiyle hepimiz çaba gösteriyoruz. İnanıyorum ki ortak aklı, diyalogu öne çıkarırsak, sorunların çözümüne büyük katkı sunmuş oluruz. DTP, çağdaş, demokratik Türkiye için kendisine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır” diye konuştu.

 

‘TÜRKİYE SOLU OLARAK ÖNEMSİYORUZ’

»ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye solu olarak AB müktesebatının eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutulmasını çok önemsediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Çünkü bu aynı zamanda bir mücadele süreci. Bizim de yargı reformu, sosyal politikalar gibi önceliklerimiz var. Temel hak ve özgürlükler gibi alanlarda somut adımlar atılması önemli. Zaten demokrasi ve özgürlüklerin geliştirilmesi konusunda fikir sahibi olanlar, fikirlerini özgürce ifade ediyor. Biz bu temel konuların temel hak ve özgürlüklerin pazarlık konusu olamayacağını düşünüyoruz. Umarım ülkemiz açısından yol haritasının şekillenmesiyle beraber özgürlüklerin, demokrasinin, çok daha kurumsallaştığı bir döneme geçeriz.”

 

"ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ YAPIYORLAR"

»SHP Genel Sekreteri Uğur Cilasun, “Uzun bir süredir aksatılan AB çalışmaları AKP’nin kapatılma davası sonuçlanır sonuçlanmaz yeniden gündeme getirildi. Hükümetin söz konusu çalışmaları son derece samimiyetsizdir” dedi. Cilasun, AKP Hükümetinin AB’ye uyum için çalışıyormuş gibi yaptığını CHP lideri Deniz Baykal’ın ise gerilim siyasetinden beslendiğini ifade ederek, “Baykal, ‘AKP’yi beğenmeyen bizim partimize oy vermek zorunda, başka seçim şansı yoktur’ taktiği izliyor. Ancak bu kendisi için de Türkiye için de olumlu sonuçlar doğuracak bir politika değil” diye konuştu.

 

‘TÜRKİYE BELİRSİZLİK İÇİNDE’

»EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ise, Babacan’ın ziyaretlerinden bir gelişme ummamak gerektiğini belirterek, AB sürecinin Türkiye açısından belirsizlik içinde olduğunu ifade etti. Tüzel, Hükümet’in konuyu işine gelince gündeme aldığı aksi durumda ilgilenmediğini vurguladı.

 

‘PROGRAM SAFLAŞMAYA NEDEN OLDU’

»DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan ise şunları kaydetti: “Babacan’ın Meclis’teki siyasi partilere sunduğu program taslağı bir saflaşmaya neden oldu. Hükümetin bu konuda mutabakat arayışının bir hayal olduğu, görüşmeyi reddeden CHP ve MHP"nin tutumuyla görüldü. AB"ye üyeliği savunduklarını söyleyen bu iki parti demokratikleşmeye karşı olduklarını bir kez daha gösterdi. Ulusal program bir an önce halka açıklanmalı.”

»HALKEVLERİ MYK üyesi Serhat Sever de tartışılması gerekenin AB’nin Türkiye’ye getireceği emperyalist politikalar olduğunu ifade etti.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA