Beşli Çete’ye 3,4 milyar TL’ye inşa ettirilen Yusufeli Barajı’nın açılışı bugün. Yeni ilçe merkezinde yandaşlara yaptırılan konutların teslimi de törenle yapılacak.

‘Rant barajı’ bugün açılıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, ülkenin en yüksek ve dünyanın da beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açılacak. Ayrıca “yeni ilçe merkezine” inşa edilen 3 bin 205 konutun açılışını da AKP’li Cumhurbaşkanı gerçekleştirecek.

Temeli 26 Şubat 2013’te atılan baraj, 275 metreyle yüksekliğe sahip. Barajın inşaatına 20 Haziran 2014’te başlandı. Bu baraj, ilçe merkezi ile köyleri su altında bırakacak olmasıyla defalarca gündeme geldi. TOKİ de yerleşim yeri değiştirilen Yusufeli için çok sayıda ihale düzenledi. Söz konusu ihaleler, yandaşların sahibi veya ortağı olduğu inşaat şirketlerine gitti.

‘ÇETE’ İŞBAŞINDA

Yusufeli Barajı’nın yapımı için ise DSİ’nin kasasından milyarlarca lira harcandı. İhale pastasının en büyük dilimi, kamuoyunda “Beşli Çete” olarak bilinen ve AKP’ye yakın inşaat şirketlerine verildi. DSİ’nin 2012 ile 2021 arasında düzenlediği yaklaşık 3 milyar 400 milyon TL değerindeki 5 ayrı ihaleyi, Beşli Çete’den Limak İnşaat, Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat kaptı.

Çete, sadece baraj inşaatı ihaleleriyle de yetinmedi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl 1 Nisan tarihinde düzenlediği “Yusufeli Barajı ve HES” kapsamında inşa edilen Artvin-Erzurum Devlet Yolu’nun ihalesi, 208 milyon 929 bin TL’lik teklifle Limak İnşaat aldı.