Mimarlar Odası’nın düzenlediği “Afetler ve Kentsel Dönüşüm” forumunda konuşan uzmanlar, kentsel dönüşüm projelerinin afet riski...

OLGU KUNDAKÇI

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği “Afetler ve Kentsel Dönüşüm- Sorunlar, Tespitler, Örnekler” başlıklı bir forum düzenledi. Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki forumun açılış konuşmasını Mimarlar Odası İstanbul Şube Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yücer ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptı. Forumda, Yüksek Şehir Plancısı Feridun Duyguluer, CHP Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ve Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı konuştu.
Mimarlar Odası İstanbul Şube Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yücer, Türkiye’de yapıların çoğunluğunun afet riski altında olduğunu; ancak yapılan düzenlemelerin bu sorunu çözmekten uzak olduğunu dile getirdi. Yücer, yasada yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla TOKİ’ye verildiğini belirterek yasayla birlikte yerel yönetimlerin yetkilerinin kaldırıldığını, yurttaşların barınma hakkının hiçe sayıldığını, mülkiyet hakkının yok edildiğini, hak arama özgürlüğünün kısıtlandığını, zor kullanma yöntemlerinin uygulandığını ve Tarlabaşı, Sulukule, Balat örneklerinde olduğu gibi tarihi mirasın yok edildiğini dile getirdi.


“FİKİRTEPE’DE KAOS VAR”

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, kentsel dönüşüm kapsamında olan Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim mahallelerinde şu an kaos ortamı yaşandığını belirterek “Müteahhitler problem yaşıyor. Binası yıkılanlar problem yaşıyor. Binası yıkılmayanlar yan tarafı yıkıldığı için problem yaşıyor. Hayat kalmadı. Bizler de problem yaşıyoruz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir atmaca gibi bekliyor, bunlar anlaşamasın, problem çözülmesin de biz çözsek diye. Beyinlerinin arkasında bu olunca çözüm zorlaşıyor” diye konuştu.


‘YASA, AFETLERE ÇÖZÜM DEĞİL’

CHP Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Kentsel Dönüşüm Yasası Afetlere Çözüm mü?” konulu konuşmasında, Van Depremi’nden sonra çıkan kentsel dönüşüm yasasının yeterince tartışılamadan çıktığını ve kanun çıktıktan sonra eleştirilere hükümetin kulak tıkadığını belirtti. Eyidoğan, “Kentlerde plansız ve nitelikte zayıf konut üretiminde dünya şampiyonluğumuz var. Kaçak yapılaşma yüzde 50 civarında seyrediyor. Yapı denetimi oturmamış durumda. Afet kayıplarında ülkemiz dünyada ön sıralarda geliyor. Yasa ise tüm bunlara çözüm olmuyor, kimi kesimleri yoksun bırakan hakkaniyetsiz süreçlere neden oluyor. Saydamlıktan ve hesap verilebilirlikten uzak. Siyasi tutum açısından da güven vermiyor” diye belirtti. Eyidoğan, 2011 yılında inşaat sektörünün düşüşe geçtiğine ve kentsel dönüşüm ile 2B arazilerine yönelik yasaların çıkması gerektiğine ilişkin İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin raporu bulunduğuna da dikkat çekti.


“YOKSULLUK TABLOSU BÜYÜYOR

Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı ise, Türkiye’de yaşanan kentsel dönüşüm sürecini dünya ölçeğinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda örneklerle açıkladı. Yapıcı, 1970’lerden sonra dünya ekonomisinin içerisine girdiği krizle birlikte uygulanan yeni ekonomik politikaların yeni kentsel politikalar doğurduğuna dikkat çekti. Bu süreçte, ekonomik çıkarlar adına doğal kaynakların yok olma noktasına geldiği, toplumun bir kesimi için yoksulluk ve yoksunluk tablosunun büyüdüğü bir dönüşümün yaşandığını dile getiren Yapıcı, büyük kentsel dönüşüm projelerinin, kamu kaynaklarının özelleştirilmesi, emlak eksenli gelişme, dünya hiyerarşisinden yer kapma ve markalaşma gibi politikalara dayandığını dile getirdi. İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinden örnekler veren Yapıcı, kentsel dönüşümün afetlere karşı değil rant için yapıldığını vurgulayarak “ Bilin ki tüm bu projelerle yapılan yapıları bir gün yıkacağız. Çünkü buralarda insan yetişmiyor” dedi.