Antep’teki Karkamış çadır kentinde kalan sığınmacılara verilen 35 lira limitli AFAD yardım kartları, çadır kent içindeki market dışında kullanılamıyor. Kullanmak isteyenler ise çadır kentten atılmakla tehdit ediliyor

Rant çadır kente de uzandı

HÜSEYİN ŞİMŞEK
62huseyinsimsek@gmail.com

Antep’in Karkamış ilçesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Karkamış çadır kentinde barınan 7 bin 500 Suriyeli sığınmacıyı da rant aracı haline getirildi.

Sığınmacılara alışveriş yapmaları için her birey başına aylık olarak Kızılay 50 liralık, AFAD ise 35 liralık yardım kartı verdi.

Kızılay yardım kartı çadır kent içinde ve dışında bulunan markette kullanılabilirken, AFAD yardım kartı sadece çadır kent içinde bulunan ve fiyatların daha yüksek olduğu markette kullanılabiliyor.

Atılma korkusu
Sığınmacılar AFAD Kartı’nı, sadece kamp içindeki markette kullanmasının zorunlu hale getirilmesi nedeniyle dışarıdaki daha ucuz olan markette kullanamıyor.
Kamptan atılabilecekleri korkusuyla isimlerinin açıklanmasını istemeyen Suriyeli sığınmacılar, çadır kentin dışındaki markette kullanabildikleri 50 liralık Kızılay kartlarının da kamp içinde bulunan markette kullanmaları konusunda baskıya ve dayatmaya maruz kaldıklarını, zaman zaman kamptan çıkarılmakla tehdit edildiklerini ifade etti.

Fiyatlar arasında fark
Antep’teki birçok ihaleyi alması ile bilinen, son olarak da Karkamış’taki mayın temizleme ihalesini alan firmanın işlettiği markette kilosu iki liraya satılan domates, kamp dışındaki markette bir buçuk liraya satılıyor. İçerdeki markette sekiz liraya satılan tavuk dışarıda altı liraya alınabiliyor. Suriyeli sığınmacıların aylık harcamalarının 700 bin lirayı bulduğu öğrenildi.

İhale süresi dolmuş
Kamp içindeki marketi ihale ile aylık 100 bin lira kira bedeli karşılığı işleten firmanın, süresinin dolması ve yeniden ihale yapılmaması nedeniyle kira ödemediği de iddia edildi. Yeniden ihalenin açılacağı tarihin de açıklanmadığı belirtildi.