Suriye’ye üniversite kuran, köprü ve altyapı için milyonlarca lira harcayan iktidarın bölgenin kuzeyindeki elektrik enerjisi dağıtım işini de özelleştirdiği ortaya çıktı. Özelleştirme İdaresi’nin raporunda, ihale düzenlenerek 10 yıllığına elektrik enerjisi dağıtım işinin bir şirkete verildiği belirtildi.

Rant sınırları aştı

İsmail ARI

Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan iç savaş devam ederken iktidar da askeri operasyonlarla kontrol altına aldığı Suriye’nin kuzeyinde üniversite kurmak, köprü, yol ve altyapı için milyonlarca lira harcıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda, Zeytindalı Harekatı bölgesindeki “Afrin, Cinderes, Bülbül, Rajo, Sharran, Şeyh El Hadid ve Mabatlı” bölgelerinin elektrik enerjisi işinin özelleştirildiği ifade edildi.


10 YILLIK SÖZLEŞME

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın raporunda, Suriye’nin kuzeyine ilişkin “Elektrik dağıtım alt yapısının yapılması ve işletilmesi işine ilişkin ihale çalışmaları 31 Ocak 2020 tarihinde tamamlanmıştır” denildi. İhalenin Suriye uyruklu üç kişi tarafından Kilis’te kurulan Suriye Türkiye Elektrik Enerjisi isimli bir şirkete verildiği öğrenildi. Raporda, Suriye’nin kuzeyinde özel bir elektrik piyasa yapısı ve özel bir tarife mekanizması kurulduğu da açıklanarak, “Dağıtım bölgesinde gerekli yatırımların yapılarak 10 yıl boyunca işletilmesine ilişkin İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi, Şubat 2020’de imzalanmıştır” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin özelleştirmek amacıyla düzenlediği elektrik enerjisi dağıtım işi ihalesini alan Suriye Türkiye Elektrik Enerjisi Şirketi yetkilileri BirGün’e şu açıklamayı yaptı: “Biz bu ihaleyi almadan önce bölgede elektrik, jeneratörlerle sağlanıyordu. Düzenlenen ihaleyi biz aldık ve eski şebekelerin, tesislerin, kabloların bakım onarımını yapıyoruz. Yeni abonelik işlemleri de yapıyoruz ve sattığımız elektriği Türkiye’den alıyoruz.”

DSİ DE MİLYONLAR HARCADI

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Fırat Kalkanı Harekatı ile Zeytin Dalı Harekatı bölgelerindeki içme suyu kuyularına bağlantı hattı projesi için 100 milyon TL’lik bütçe ayırdı. Bölgede üç yılda 111 su kuyusu açan DSİ, 78 yeni kuyu için de yaklaşık 10 milyon TL daha harcayacak.

FAKÜLTE KURULDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak El-Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi kurulması kararlaştırılmıştı.

BAKLİYAT ALINIYOR

Polis Akademisi Başkanlığı “Türkiye’deki Suriyeliler ve Sınır Ötesi Güvenli Bölge Raporu’nda” da Suriye’den hububat ve bakliyat satın alındığına ilişkin itiraf niteliğinde ifadelere yer verilmişti. “Hasat edilen tarım ürünlerden arpa ve buğday Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), mercimek, nohut ve patates ise Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınmaktadır” denen raporda, Suriyeli çiftçilere Yerel Meclis aracılığıyla fide, fidan, gübre ve tarım ilacı dağıtımı yapıldığı ifade edildi.

YOL VE KÖPRÜ YAPILDI

Hatay Valiliği 22 Temmuz 2020 tarihinde “Hatay’ın Hassa ilçesi ile Afrin’e bağlı Racu Bölgesi arasında bağlantı yolu ve köprü yapım için ihale düzenledi. Ayrıca, sadece geçen yıl birçok kamu kurumu Suriye’nin Rasulayn ve Tel Abyad kentlerine de milyonlarca lira harcadı.