Rantçı kentsel dönüşüme karşı mücadelede öldürülen Yıldırım anıldı

Ankara Keçiören’de rant temelli kentsel dönüşüme karşı mücadele verirken ‘A Takımı’ tarafından 30 Ağustos 1995’te katledilen Erdal Yıldırım, ölümünün 26’ncı yılında anıldı.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'un güdümünde olduğu belirtilen ‘A Takımı’ adlı çetenin katlettiği Erdal Yıldırım için dün mezarı başında düzenlenen anma törenine, Ovacık Derneği üyeleri, 19 Mayıs Muhtarı Ali Gölpunar ve Keçiören Halkevi üyeleri katıldı. Karşıyaka Mezarlığı 5 No’lu kapıda buluşulmasının ardından Yıldırım’ın mezarına yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte “Erdal Yıldırım ölümsüzdür” sloganının atılırken mezarı başına da karanfiller bırakıldı.

Ovacık Derneği Başkanı Hasan Yağız, Erdal Yıldırım’ın barınma hakkını savunduğunu hatırlatarak şunları dile getirdi: “Yasal olan projeye göre evini yaparken Keçiören Belediyesi görevlisi gibi davranan talimatla hareket eden A Takımı tarafından katledildi. Ailesi ve yoldaşları onu unutmadı, unutturmayacak. Eşitlik, özgürlük, adalet, kardeşlik ve barış için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ERDAL YILDIRIM

Erdal Yıldırım, Keçiören’deki barınma hakkı mücadelesinde dahil olmuştu. Yıldırım, kendi yaşadığı Ovacık Mahallesi’nde rant temelli kentsel dönüşüme karşı mücadeleye dahil olmuş, bölge halkının kendi evini yapmasına yardım etmişti.

Keçiören’deki Ovacık Mahallesi’nin yeni kurulduğu dönemlerde, arsa alan insanlar ‘Kendi evini kendin yap’ projesi çerçevesinde evlerini yapıyordu. Önceki belediye yönetimi tarafından geliştirilen ‘Kendin yap 1. Etap projesi’, tapusu, yapı ruhsatı ve bir kısmının iskan ruhsatı tamamen yasalara uygundu. Ancak o dönemde MHP’den Keçiören Belediye Başkanı seçilen Turgut Altınok, projeyi durdurmaya çalıştı. “Turgut Altınok’un adamları” olduğu söylenen ve “A Takımı” olarak da bilinen birtakım kişiler, yine bir belediye aracıyla 30 Ağustos 1995’te Ovacık’a gelerek Erdal Yıldırım’ı öldürdü. Erdal Yıldırım’ın öldürülmesinin ardından 9 kişi gözaltına alındı. Yargılama sonucu Hakkı Şener ve Abdülkadir Yaşartürk önce 24 yıl hapse mahkûm oldu. Ancak bu cezalar 15 yıla indirildi.