Islah adı altında Assos Antik Kenti’ni talan eden projeye tepki gösteren yaşam savunucuları bir araya geldi. Açıklamada, “İğneyle kuyu kazılması gereken, gözümüz gibi bakmamız gereken bir yere görgüsüzce, saygısızca, hoyratça, rantçı, talancı bir zihniyetle dozerler soktunuz, patlayıcılarla tahrip ediyorsunuz” denildi.

Rantçı zihniyetin hoyrat talanı

Yaren ÇOLAK

Çanakkale'de bulunan tarihi Assos Antik Kenti'nde ıslah çalışmasına ilişkin ihaleyi kazanan Dynamics Engineering tarafından yürütülen proje adeta katliam niteliğinde. İş makinalarıyla alanda yapılan çalışmada hem doğal peyzaj hem de tarih yok ediliyor.

Projenin bir an önce durdurulması gerektiğine vurgu yapan yaşam savunucuları da mücadelelerini sürdürüyor. Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları ve Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları tarafından bugün Behramkale köyünde Aristo heykeli önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla konuya dikkat çekildi.
Açıklamada, “2600 yıldan bu yana varlığını sürdüren Assos Antik Kenti’nde, antik limanın yamaçlarında, milyonlarca yıl önce oluşmuş ve eşsiz özelliğinden dolayı doğal sit ilan edilmiş bir doğa harikası alan sahip olduğu tarihi varlıklarla birlikte yok ediliyor” denilerek iş makinalarıyla yürütülen projeye tepki gösterildi.

DOZERLE YAPILAN ISLAH MI YOKSA TALAN MI?

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve 1’inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olduğu hatırlatılan bölgede yapılan çalışmanın bilime aykırı olduğu söylendi. Açıklamada, “İğneyle kuyu kazılması gereken, gözümüz gibi bakmamız gereken bir yere görgüsüzce, saygısızca, hoyratça ya da kim bilir hangi gözü doymaz, rantçı, talancı bir zihniyetle dozerler soktunuz, patlayıcılarla tahrip ediyorsunuz” ifadeleri kullanıldı.

BİLİME AYKIRI

Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na seslenilen açıklamada, “Can güvenliği gerekçesi ile yapılmak zorunda olan “Kaya Islahı” bilimsel yollarla, işin uzmanlarına danışılarak, hem doğal ve arkeolojik dokuya zarar vermeden, hem de bölge köylüleri ve turizm emekçileri mağdur edilmeden, kış sezonları kullanılarak yapılabilirdi. Yamaçtaki riskli kayalar çelik perdelerle engellenebilirdi. Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına de aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız” denildi.