Yeni albümüyle dinleyiciyle buluşan rap müzisyeni Metth, “Son dönemde eğlenceli şarkıların ön plana çıkması, bu tarzda üretimi artırmış olabilir. Fakat bu durum rap müziğin politik duruşunun değiştiği anlamına gelmez” diyor.

Rap hâlâ politik

Gizem Ertürk

Rap müzisyeni Metth, 2019 yılında çıkardığı güçlü albümü METFLIX’in deluxe versiyonu ile bir sene sonra, 7 yeni şarkıyla albümün toplam şarkı sayısını 20’ye çıkardı.

Müzisyen, rap müziğin geldiği noktayı şöyle anlatıyor:

“Senelerdir rap müzik için verilen çaba ortada. Bu çabanın ve üretkenliğin her şeye rağmen devam etmesi ve bu müziğe olan inanç, yavaş yavaş karşılığını almaya başladı. Bu daha başlangıç.” Müzisyenle müzik serüvenini konuştuk.

İzmir rap müziğin kalelerin biri… Bir İzmirli olarak şehir sizi nasıl besledi?

İzmir, Türkçe rap müziğin başlangıcından beri dinamik kalmayı ve ilgi çekici olmayı başarmıştır. 13-14 yaşlarında birbirinden yetenekli isimlerin saatlerce rap müzik yapmasına tanık oluyordum. Tabii ki o zamana kadar üstünde yaşadığı herkesi etkileyen bu şehir, yaşam tarzı, kültürü, sevgi ve saygı dolu oluşuyla beni de etkileyip gördüğünüz kişi haline getirdi.

Ankara doğası itibariyle daha sert rap yaparken İzmir biraz daha eğlenceyi mi seviyor sizce?

İzmir insanı yaşamdan zevk almasını çok iyi bilir. Yaşamdan zevk alan insan nasıl eğlenmesini bilen insandır. Bunu müzik ile başarmak kadar güzel olan bir şey yok. Ama tüm bunların yanında İzmir ilk günden beri oldukça sert parçaların çıktığı bir bölge de olmuştur. RedKeyGang’i bir dinleyin derim.

Rap müzik yıllar içinde değişip dönüştü… Ustaların daha politik ve sokaktaki insanın dertlerini anlatan rap’i tercih ederken sizin döneminizde anlatılanlar değişti. Bu durum yer yer eleştiri de alıyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?

Rap müzik her dönem, hayatın içindeki zorluklara değinip politik olduğu kadar eğlenmeyi bir hayat mottosu olarak benimseyen tavırda şarkı ve sanatçılara da ev sahipliği yaptı. Bu şu anda da böyle. Son dönemde eğlenceli şarkıların daha ön plana çıkması, bu tarzda üretimi artırmış olabilir. Fakat bu durum rap müziğin duruşunun değiştiği veya hayatın içindeki sorunları dile getirişinin ortadan kalktığı anlamına gelmez.

BU DAHA BAŞLANGIÇ!

Bir dönem yükselişte olan rap kabuğuna çekilmişti şimdi zirveyi tekrar bırakacak gibi görünmüyor… Önümüzdeki yıllarda yaptığınız müziğe dair öngörünüz nedir?

Senelerdir rap müzik için verilen çaba ortada. Bu çabanın ve üretkenliğin her şeye rağmen devam etmesi ve bu müziğe olan inanç, yavaş yavaş karşılığını almaya başladı. Unutmamak lazım ki bu daha başlangıç... Rap sanatçılarının hala sıradan bir sanatçı kadar saygı görmediği, bu müziğe gerek müzikal anlamda gerek etkinlik olarak yeteri kadar yatırım yapılmadığı da ortada. Zamanında büyüklerimin inandığı gibi ben de bu müziğin her geçen gün her anlamda daha da iyiye gideceğine inanıyorum. Ekibimle birlikte rap müziğe büyük katkılar sağladığımızı ve sağlamaya devam edeceğimizi düşünüyorum.

Albümde birçok müzisyen dostunuzla da bir araya geldiniz. Eskiden sert rekabetlerin olduğu rap dünyasındaki dostluk ortamına dair neler söylersiniz?

Bugüne kadarki sert rekabetlerin müziğin yapısından olduğu savunulsa da Türkiye'de bu müziği icra eden insanların büyük çoğunluğu hala taraf olmayı, haset ve düşmanlıkla yaşamayı seviyor. O kadar şanslıyım ki etrafım saygı ve sevgiyi eksik etmeyen, amacı sadece müzik yapmak olan insanlarla çevrili. Onların her biriyle çalışmak benim için onurdur. Bu soru bahanesiyle buradan albümde emeği geçen başta tüm prodüktörlere, daha sonra sanatçı dostlarıma ve müzik video ekibime defalarca teşekkürlerimi iletiyorum.