Rapor düzmecesi

Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS), Bolivya’da Evo Morales’in kazandığı Ekim 2019’da yapılan seçimlerde hile olduğuna yönelik raporunun yanlış verilere dayalı olduğu ortaya çıktı.

Bolivya’da Ekim 2019’da gerçekleşen başkanlık seçimlerine ilişkin yapılan bağımsız bir araştırmada, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) seçimlerde hile yapıldığına yönelik raporunun “eksik, yanlış verilere ve “uygun olmayan istatistik tekniklere dayalı” olduğu tespit edildi.

‘HİLE YOK’

“Geç oylama değişiklikleri hileye işaret eder mi? Bolivya’dan deliller” başlıklı araştırmada, “Bu sonuçlar tek başına sürecin güvenilirliğine ilişkin veri sunmuyor. Sürecin entegrasyonu yerine yalnızca Bolivya’daki siyasi krizin evrilmesine önemli rol oynayan nicel deliller” değerlendirmesi yapıldı. Araştırmacılar, New York Times’a yaptığı açıklamada, “OAS’ın istatistiksel delilleri dikkatlice incelendi ve metoduna ilişkin sorunlar bulundu. Bu sorunları ortadan kaldırdığımız zaman, OAS’ın elde ettiği sonuçlar ortadan kalkıyor, hileye ilişkin bir istatiksel delil bulunmuyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

OAS’ın Aralık 2019’un başlarında yayınladığı nihai raporunda, seçimi kazanan Evo Morales’in ‘ikinci tura kalmamak için gelişigüzel bir zafer kazandığı oyların düzgün bir şekilde sayılmadığı’ iddia edilmişti. Morales’e daha sonra ABD destekli darbe girişimi yapılmış, bu nedenle önce Meksika’ya daha sonra Arjantin’e iltica etmek zorunda kalmıştı.