Londra merkezli bir araştırma grubu, geçen sene Filistin’deki bir kontrol noktasında İsrail askerleri tarafından öldürülen 26 yaşındaki Ahmad Erekat’ın vurulmasının meşru müdafaa değil, infaz olduğunu rapor etti.

Rapor: Filistinli gencin öldürülmesi meşru müdafaa değil, infaz

İsrail güçleri, geçen yıl işgal altındaki Batı Şeria'da bir kontrol noktasında 26 yaşındaki bir Filistinliyi infaz etti.

İddiaya göre, İsrail polisi, Ahmet Erakat'ın kontrol noktasına saldırı düzenlediğini ve 'terörist' olduğunu iddia etti. İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Forensic Architecture ise saldırıda öldürülen Ahmed Erakat’ın infaz edildiğini video ve fotoğraflarla rapor etti.

Londra Üniversitesi merkezli bir İngiliz araştırma kuruluşu olan Forensic Architecture, arabasının bir kabine çarpıp bir İsrailli sınır muhafızını hafifçe yaraladıktan birkaç saniye sonra vurulan Ahmad Erekat'ın ölümüne ilişkin bir analiz yaptığını söyledi .

ARAÇ SALDIRISI DEĞİL İNFAZ

Geçen Haziran, Ahmet Erekat cinayetiyle ilgili, İsrail polisi tarafından bir 'araç saldırısı' olarak tanımlanan infaz için, "teröristin tehdidi hızla etkisiz hale getirildi" dedi.

Ancak Forensic Architecture, polis tarafından yayınlanan güvenlik görüntüleri de dahil olmak üzere mevcut görüntüleri kullanarak sahneyi yeniden yapılandıran soruşturmasının Erekat'ın bir saldırıya karıştığı iddialarına 'önemli şüphe' uyandırdığını ve söz konusu çarpmanın kaza olabileceğini öne sürdü.

ARABA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE HIZLANMADI

Raporda belirtilen bir çarpışma uzmanı olan Jeremy J Bauer, arabanın önemli ölçüde hızlanmadığını tespit etti ve kadına düşük hızda çarptı. Raporda, "Analizimiz, Erekat'ın kontrol noktasından çarpışmadan önce frenleme olasılığını artıran kanıtlarla da örtüşüyor" açıklaması yapıldı.

Araştırma grubu, İsrail güçlerinin ‘bunun bir hata veya arızadan kaynaklanmadığına dair herhangi bir kanıt’ sunmadığını da ekledi.

HERHANGİ BİR ACİL TEHDİT OLUŞTURMUYORDU

İsrail polisi, kazadan sonra Erekat'ın "memurlara yaklaştığını" iddia etti. Forensic Architecture, videonun "ellerini havaya kaldırdığını, askerlerden uzaklaştığını ve herhangi bir acil tehdit oluşturmadığını" kanıtladığını söyledi.

Raporda Erekat’ın saniyeler içinde altı defa vurulduğu belirtildi ve İsrail askerlerinin, açıkça Erakat’a hayattayken bile acil tıbbi yardımda bulunulmadığı vurgulandı. Raporda, cinayetin yargısız infaz olduğu sonucuna varıldı.

Erekat'ın hayatını kaybettikten sonra soyuldu ve bir buçuk saatten fazla yerde bırakıldı.

Polis ve askeri müfettişler, "Erekat'ın kasıtlı bir çarpma saldırısı düzenlediği" sonucuna varmıştı. Olaydan sonra İsrail polisi tarafından Erekat'ın nabzının atmadığı ve öldüğü açıklanmıştı. Tüm olay boyunca aşağılayıcı muamele olmadı da kayda geçirildi.

Kaynak: The Guardian