Bakan Bozdağ, “İşkence yok” dese de hem mahkûmlar hem de raporlar bu iddiayı yalanlıyor. İHD’nin raporuna göre en az bin 605 kişi işkence gördü.

Raporlar başka Bozdağ başka

Haber Merkezi

Cezaevlerinden gelen işkence haberlerinin önü kesilmezken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ülkede işkencenin olmadığını öne sürdü. Ancak gerek mahkûmlardan gelen mektuplar gerekse de insan hakları derneklerinin hazırladığı raporlar, işkence ve kötü muameleye işaret ediyor. Raporlar, “Türkiye cezaevlerinde işkence, kötü muamele yoktur. İşkence ve kötü muameleye sıfır toleransla yaklaşılmaktadır” diyen Bozdağ’ı yalanlar nitelikte.

Bu yılın başından beri cezaevlerinde işkence ve kötü muamele sonucu öldüğü belirtilen mahkûm sayısı 24 oldu. Cezaevlerinden gelen tutuklu ve hükümlülere işkence yapıldığına yönelik bildirimler, Bozdağ’ın açıklamalarında soru işaretleri yaratıyor.

Diyarbakır’dan Silivri’ye, Iğdır’dan Denizli, Antalya, Erzincan’a kadar pek çok cezaevinde tutuklu ve hükümlüler işkenceye maruz bırakıldı. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) raporlarına göre işkenceye ‘sonsuz tolerans’ veriliyor. Yalnızca Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinde 2021 yılında bin 605 mahkûmun işkenceye maruz kaldığı aktarıldı. Ülkedeki pek çok cezaevinde çıplak arama, işkence ve diğer kötü muameleler sürdürüldü.

İHD’nin raporlarında yer alan cezaevlerindeki işkence iddialarının birkaçı şöyle:

•Erzincan T Tipi Hapishanesi: “Bir mahpus yakını bizi arayarak, darp ve işkenceye uğradığını ve hücreye kapatıldıklarını söyledi. Hapishaneyi aradık ama bilgi veremeyiz dediler.”
•Bafra Cezaevi: “Girişte çıplak arama dayattılar, kabul etmedim ve saldırdılar. Ben de slogan atarak direndim, zorla üzerimdeki giysilerimi çıkararak darp ettiler, hatta boynumun üzerine dizlerini koyarak bastırdılar.”
•Bolu F Tipi Cezaevi: “Merkezden gelen özel ekip tarafından eşyalarının toplatılmasına karşı çıktıkları için 3 mahkûm ters kelepçe takılarak yere yatırıldığını ve işkence gördüklerini aktarmışlardır.”
•Diyarbakır 1 No’lu Cezaevi: “Artan bir şekilde mahpuslar açısından baskı ve tehditlerin yoğunlaştığı, sözlü ve fiziki saldırılarda bulunulduğu, işkence, insanlık dışı ve kötü muamale yasağını ihlal eden fiziki saldırılar neticesinde oluşan ekimozları sağlık raporlarıyla tespit edilmiştir.”

SÜREKLİ YALANLIYORLAR

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, son 2 buçuk ayda cezaevlerindeki işkenceyi yalanladığı 7 açıklama yayımladı. İşkence ve kötü muameleyi kabul etmeyen Müdürlük, neredeyse tüm açıklamalarında ‘kurumların karalanmaya çalışıldığını’ iddia etti. Son olarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin ‘Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddiaları’ başlıklı haberine ilişkin 18 Nisan’da yaptığı açıklamada da benzer ifadeler kullandı. Müdürlük, tüm bu işkence iddialarını bir kenara bırakarak Türkiye’deki cezaevlerinin uluslararası standartların üzerinde olduğunu öne sürdü. Müdürlük, Almanya yayın organı DW’nin ‘yalanı bırakıp kendi ülkesine bakmasını tavsiye etti.’