AFAD’ın faaliyet raporları, plansız olduğu gerekçesiyle eleştirilen kurumun durumunu ortaya koydu. Son 4 faaliyet raporunda ‘zayıflıklar’ ile ‘öneri ve tedbirler’ kısmında sadece cümlelerde değişiklik yapılmış.

Raporlarda sadece cümle değişmiş
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Depremlerde yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle eleştirilerin odağı olan AFAD’ın raporları kurumun içinde bulunduğu durumu gösterdi. 2018’den bu yana yazılan faaliyet raporlarında ‘zayıflıklar’ kısmına yazılan birçok konu değişmedi. Bu konular sadece cümleler değiştirilerek dört raporda da aynı şekilde kaldı.

AFAD’ın 2018-2021 arasındaki 4 faaliyet raporunun en az ikisinde yazılan zayıflıklar şöyle:


• Personel sayısının artırılması ihtiyacı,

• Yetki ve görevler açısından koordinasyon kurumu olarak kurulmuşken giderek icracı bir yapıya dönüşmenin çalışan personel sayısı ve mevzuat gibi unsurlarla desteklenememesi,

• Görev, yetki ve sorumluluk tanımları hususunda netlik bulunmaması,

• Merkez ile taşra teşkilatının iletişiminin artırılması ihtiyacı

• Afet yönetiminin doğal bir sonucu olan belirsizlikler nedeniyle proje süreçlerinde ortaya çıkabilecek problemlerin net bir şekilde ortaya konulamaması.

Taşra teşkilatında sivil savunma hizmetlerini yürüten birim sayısının artırılması ihtiyacı öneri ve tedbirler başlığında yazılanlar ise neredeyse hiç cümleler değiştirilmeden raporlara yazıldı. Bu kısımda ise şu ifadeler kullanıldı:

• Başkanlığımız, kurumsal yapısı ve görevlerine ilişkin ikincil mevzuat çalışmalarının da etkisiyle güçlü bir koordinasyon birimi olarak uluslararası platformda belli bir yere gelmeyi başarmıştır, gelinen bu noktada kalınmamalı, kurumsal gelişim ve büyüme sürekli hale getirilmelidir.

• Başkanlığımızın diğer birimleri tarafından organize edilen hizmet içi eğitimlerin yıl içerisinde ek mali yük doğurmaması açısından bütçe imkânları doğrultusunda ekonomik ve etkin gerçekleştirilebilmesi için Eğitim Dairesi Başkanlığının koordinesinde yıllık planlanarak icra edilmesi gerekmektedir.

• Kurumsal hafıza ve kurum kültürünün devamlılığı ile hizmet kalitesinin arttırılması için geçici personelin kalıcı nitelik kazanması, aidiyet duygusunun güçlendirilmesi, personelin motivasyonu ve kurum içi iletişimin arttırılması gerekmektedir.

• Hizmet alanlarına ilişkin görev tanımları ve iş süreçleri belirlenmelidir.

• Başkanlığımızın stratejik yönetim, bilişim altyapısının geliştirilmesi, bilişim güvenliği, bütçe ve mali yönetim konuları gibi alanlarda çalışmalara katkı sağlayacak konusunda uzman personel ile Başkanlığımızın denetim kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla denetçi ve iç denetçi istihdamının artırılması gerekmektedir.

***

5 ihale iptal edildi

AFAD’ın depremle ilgili donanım ve cihaz eksikliklerini gidermek için 2022 yılında çıktığı 5 ihalesi çeşitli gerekçelerle iptal edildi. ANKA’nın haberine göre AFAD, 16 Mayıs 2022 tarihinde Deprem Kayıt Cihazı ve Ekipmanları ihalesine çıktı. Ancak ihale 23 Mayıs’ta iptal edildi. 10 Haziran 2022 tarihli “Deprem İvmeölçer Cihazı ve Ekipmanları” ihalesi de gerçekleştirilmedi. 30 Haziran 2022 tarihli ihale de bir diğer iptal edilen ihale oldu. 17 Ekim 2022 ve 24 Ekim 2022’de iki ayrı ihale daha iptal edildi.