Recep Hantaş’ı kimin vurduğu belli değilmiş!
Recep Hantaş

Haber Merkezi

Diyarbakır’da 2019’da 20 yaşındaki Recep Hantaş’ı öldürmekle yargılanan polis Kazım Bozkurt’a beraat veren mahkeme, kararın gerekçesini açıkladı. Beraatın gerekçesi “Hantaş’ın hangi polisin silahı ile öldürüldüğünün tespit edilememesi” oldu.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Haziran’da görülen karar duruşmasında, ‘olası kastla öldürmek’ suçundan yargılanan polis Bozkurt’a verilen beraat kararıyla birlikte olay yerindeki polisler hakkında da suç duyurusunda bulunulmadı. Gerekçeli kararda da Hantaş’ın öldürülmesinde başka şüphelilere işaret edilmedi.

YİNE SEKEN KURŞUN

Olay yeri keşif raporuna dayandırılarak Hantaş’ın ölümüne sebep olan merminin yerden seken bir merminin de olabileceği belirtilen gerekçeli kararda, Hantaş’a isabet eden merminin hangi şüpheliye ait silahtan atıldığının tespitinin yapılmasının zor olduğu savunularak bu yönde savcının verdiği esas hakkındaki mütalaa hatırlatıldı.

Gerekçeli kararda, tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde Hantaş’ın hangi polisin silahından çıkan mermiyle öldürüldüğünün bilinmediğini, olayda kullanılan silahın tespit edilemediğini, Hantaş’ın koşarken düşme ihtimali düşünüldüğünde, yerden seken mermi ile de öldürülmüş olabileceğini değerlendirdi. Kararda, duruşmada tartışılan ve vicdani kanaatle serbestçe takdir edilen deliller, tüm dosya kapsamıyla birlikte değerlendirildiğinde yargılama neticesinde sanık hakkındaki isnadın şüphe derecesinde kaldığı, mevcut delillerin kesin kanaat oluşturacak nitelikte olmadığı, diğer deliller ile desteklenmediği, sanığın savunmasının aksine üzerine isnat edilen suçu işlediğine dair mahkûmiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı bir delil bulunmadığı vicdani kanaatine varıldığı ve sanık hakkında beraat hükmü kurulduğu ifade edildi.

Mahkeme, verilen beraat kararının gerekçesini açıklarken, olay yerindeki diğer polisler hakkında neden suç duyurusunda bulunmadığına dair değerlendirmede bulunmadı.