Reform değil gasp
Hayat pahalılığına, güvencesizliğe ve emeklilik düzenlemesine karşı sık sık eylemlerin yapıldığı Fransa’da Macron yine çalışanların kazanımlarına göz dikti: Ya emeklilik yaşı yükseltilecek ya da maaşlar düşürülecek.
Dış Haberler
Fransa’da emeklilik reformuna ve hayat pahalılığına karşı eylemlerin ardı arkası gelmezken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gözünü çalışanların kazanımlarına dikti. Uzun süredir tartışma konusu olan ‘reform’ düzenlemesine gitmek zorunda olduklarını ileri süren Macron, seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik yaşının yükseltilmesi için çalışmayı başlatacaklarını söyledi.
Ülkedeki sistemin mevcut durumu kaldıramayacağını ileri süren Macron, önümüzdeki yazdan itibaren her yıl emekliliğe ayrılma yaşının 4 ay ertelenmesi, 2031'de ise emeklilik yaşının 65 olması gerektiğini kaydetti. Sosyal medyada, sokaklarda, protestolarda, günlük hayatta, sert tepki veren bir toplum yapısına sahip olunduğundan bahseden Macron, toplumu sakinleştirmeleri gerektiğine değindi.
Gündeme ilişkin de konuşan Macron, "Krizlerden geçiyoruz" diyerek, Ukrayna savaşının Avrupa'da enerji ve fiyatlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydetti. Bunun Fransızların hayatlarını ve Fransız şirketlerini etkilediğini ifade eden Macron, "Bugün bağımlılıklarımızın sonuçları olan bir enflasyondan geçiyoruz" dedi.
Haneler için elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışın 2023'ünün ilk aylarında en fazla yüzde 15 olacağını hatırlatan Macron, bu tavan fiyat uygulamasının küçük şirketleri de kapsayacağını ifade etti. Macron, yükselen fiyatların öğrencileri çok fazla etkilediğine değinerek restoran ve kafeteryalarında burslu öğrenciler için geçerli 1 avroluk menü adımının genişletileceğine değindi.
SOLA ÇATTI, GÖZDAĞI VERDİ
Hafta başında Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği'nin (Nupes) bütçe yasasına ilişkin hükümete karşı verdiği gensoru önergesinin kabul edilmesi için sadece 50 oy eksik olduğunun anımsatılması üzerine, Macron, Nupes'i aşırı sağcı Ulusal Birlik ile el ele olmaya hazır olmakla suçladı.
Macron, gensoru önergesine oy vermeyen Cumhuriyetçiler (LR) partisi milletvekilleriyle farklı reformlar için ittifak yapılmasını istedi. Macron, "Göçmenlik ve güvensizlik arasında asla varoluşsal bir bağlantı kurmam" diyerek, gögöçmenlere karşı politikaları sertleştireceklerinin işaretini verdi.
PARLAMENTO DEVREDIŞI
Sosyal kazanımları hedef alan Macron yönetimi diğer taraftan da sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının parlamentoda oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uyguladı. Hükümetin bir haftada üçüncü kez aynı maddeyi kullanması, muhalefet kanadında tepkilere yol açtı. Bu durum Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) ve diğer muhalefet partilerinin tepkisini çekti. LFI milletvekili Eric Coquerel, hükümete karşı gensoru önergesi vereceklerini söyledi.
3. fıkra bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
Fransa'da sendikalar artan fiyatlar karşısında maaş zammı isteğiyle grev çağrısı yaptı. Ülkenin en büyük işçi sendikaları federasyonu CGT ve en büyük eğitim çalışanları sendikası FSU, enflasyona karşı genel bir düzenle yapılmasını istedi. Ulaşım sektöründe de 10 Kasım'da büyük çaplı grev çağrısı yapılmıştı.