Regeneron’un Covid-19’a karşı 'antikor kokteyli' tedavisinden iyi haberler geliyor

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Biyoteknoloji firması Regeneron, deneysel ikili antikor kokteylinin viral düzeyleri azalttığını ve hastaneye kaldırılmamış hafif-orta seyirli hastalarda belirtileri hızla iyileştirdiğini açıkladı.

Reuters’in haberine göre, klinik denemelere katılan ilk 275 hastanın sonuçlarına göre, tedavi öncesi kendi bağışıklık sistemi cevap vermeyen hastalarda antikor kokteyli yüksek düzeyde etkili bulundu.

REGN-COV2 adlı antikor kokteyli, monoklonal antikor adı verilen biyoteknolojik tedavi sınıfından. Pek çok firma, yeni tip koronavirüse karşı vücudun kendi antikorlarının kopyalarını üretmek için bu teknolojiyi kullanıyor.
Araştırmada iki hasta popülasyonunda iki farklı doz REGN-COV2 test edildi: Kendi başlarına etkili bir bağışıklık cevabı üretenler (seropositif) ve vücudunun bağışıklık cevabı yeterli olmayanlar (seronegatif).

Regeneron, REGN-COV2’nin seronegatif hastalarda viral yükü 7 günde hızlı bir şekilde azalttığını açıkladı. Buna ek olarak, REGN-COV2 daha yüksek viral seviyelerde olan hastalara intravenöz infüzyon yoluyla verildiğinde viral yükte daha büyük azalma gözlendiği belirtildi.

Seronegatif hastalar için belirtilerin azalmasında medyan süre plasebo (kontrol) grubunda 13 gün iken, bu süre yüksek doz grupta 8 gün, düşük doz grupta ise 6 gün olarak açıklandı.

Klinik denemelerde plasebo grupta iki hastada ciddi yan etkiler meydana gelirken, düşük doz grupta bir hastada yan etkiler gözlendi. Yüksek doz hasta grubunda ise herhangi bir yan etki gözlenmedi. Denemelerde hiç ölüm gerçekleşmedi.

REGN-COV2’nin hastaneye yatırılan hastaların tedavisi ve Covid-19 hastalarına maruz kalanlarda enfeksiyonun önlenmesi amacıyla kullanımı üzerine araştırmalar sürüyor.

“AKILLI FÜZELER” HASTANE DIŞINDAKİ COVID-19 HASTALARINDA VİRÜSÜ BASTIRIYOR

Jackson Laboratuvarı Genomik Tıp bölümünden İmmünoloji Profesörü Derya Unutmaz söz konusu tedaviyle ilgili Twitter’da yaptığı değerlendirmede, deneme sonuçlarının tam beklendiği gibi olduğunu belirtti. Unutmaz, “akıllı füze” olarak adlandırdığı antikor cephesinden gelen bu sonuçları çok olumlu karşılayarak bu antikorların “hastane dışındaki Covid-19 hastalarında virüsü bastırdığını” açıkladı.