Reggae’nin ülkedeki önemli temsilcilerinden Sattas, Neşet Ertaş’ın Yalan Dünya yorumu ile dinleyici karşısında. “Bu şarkı bir saygı duruşu” diyen vokalist Orçun Sünear, Ertaş’ın sözlerini tüm uzuvlarıyla dinlediğini belirtiyor.

Reggae ustasından Neşet Ertaş’a saygı

Işıl ÇALIŞKAN

“Ah yalan dünya, yalan dünya/ Yalandan yüzüme gülen dünya”… Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın bu sözleri bu kez Sattas’ın reggae yorumu ile dinleyiciyle buluştu. ‘Eskitilmiş’, ‘Irie’, ‘Büyüklere Masallar’ şarkılarıyla bilinen Sattas, ‘Yalan Dünya’yı bir uzun bir kısa olmak üzere iki versiyon olarak yayınladı. Türkiye’de sevilen bir sanatçının şarkısını sevdirmenin zorluğunun bilincinde olarak bu yola girdiklerini ifade eden grubun vokalisti Orçun Sünear, “Gönülden yaptık” diyor. Sünear ile yeni şarkısını konuştuk.


Öncesinde konserlerinde Yalan Dünya’yı yorumlayan grubun vokalistine “Neden şimdi?” diye sorduğumuzda, hikâyesini şöyle anlatıyor Sünear: “Neşet Ertaş’ı ilk kaybettiğimiz zaman bir saygı duruşu olsun istemiştim. Gitaristimiz Erdem Behlül’le beraber bu işe giriştik. Daha sonra Akustikhane’de de çaldık. Yalan Dünya güzel bir şekilde yapıştı bize. Türkiye’de çok zor olur çok sevilen birinin şarkısını sevdirmek. Ama gönülden yaptık. Hasan Abi (Saltık) kıymet bilen biri olarak bana “Senden bunun tamamını söylemeni istiyorum” demişti. Son halini aldıktan sonra kayda girdik ve ortaya çıktı. Saygı duruşu biraz daha fazla insana ulaşmış oldu. Hasan Abi’yi kaybettikten sonra sözümü tutmamazlık yapamazdım zaten.”

YALAN DÜNYA BİR SANAT ESERİ

Türküyü söylerken her seferinde Neşet Ertaş’ı düşündüğünü ifade eden Sünear, “’Neyi düşündü acaba bu sözleri yazarken?’ diyorum. Acaba hangi köşesiyle ilgili olduğunu merak ediyorum. Fakat cevabı bulmak çok zor” diye konuşuyor. Türkünün her insanda farklı hisler uyandırdığına değinen müzisyen, “Belki bana kızanlar olacak ama ‘No Woman No Cry’ın bir sanat eseri olduğunu düşünmüyorum. Çünkü belli basit bir pop. Aşağılamak için söylemiyorum. Ama bazı şarkılar seni düşünmeye teşvik eder. Yalan Dünya işte bu yüzden bir sanat eseri” diyor.

Reggae kültürü ile Yalan Dünya ve Neşet Ertaş’ın buluşmasını ise şu sözlerle anlatıyor Sünear: “Reggae deyince aklımıza hemen sahil, deniz kenarı gelir. Bize empoze edilen şey bu. Fakat içine girdiğin zaman çok ciddi derdi olan reggae şarkıları da var. O yüzden Yalan Dünya’nın hikâyesi de reggea’ye çok uyuyor bence. Türkiye’de reggae janralı ilk albüm yapan grubuz biz. Geçen günlerde bir dizide ‘Eskitilmiş’ isimli şarkımız çaldı. Karakterlerden biri ‘Ne yani reggae dinleyerek mi sorunlarını çözeceksin?” diyor. Reggae çok yeni hâlâ ülkede.”

Ardından “Neşet Ertaş olmasaydı ne eksik olurdu?” sorusunu yönelttiğimiz Sünear, hiç düşünmeden “Alçakgönüllülük” cevabını veriyor ve ekliyor: “Bir videosunda da var ya “Müsaade ederseniz ceketimi çıkartabilir miyim? diyor. Ağladım orada. Karşı tarafa verdiği saygıya bakar mısın? Garip isimli belgeselinden de çok etkilendim. Can Dündar’ın ağlak sesi var ya, ona gerek yoktu hiç çünkü zaten Neşet Ertaş kendini açık şekilde yansıtıyor. Çocukluk aşkını anlatışı var ya çok etkiledi beni. Yazdığı her şeyi bütün uzuvlarımla dinliyorum.”

HER DURUMDA ŞARKI SÖYLEMEK LAZIM

Sözü, birkaç ay önce dinleyiciyle buluşturduğu Sezen Aksu klasiği olan ‘Şarkı Söylemek Lazım’a getiriyoruz. Şarkıların ülke gündemini belirlediği bu günlere yorumunu merak ediyoruz. Sünear, “Her zaman böyle olmalı” diyor. Cem Karaca’yı anmadan geçebilir miyiz burada… Grup Yorum’u. Senelerdir bu mücadelenin içindeler. Kardeş Türküler’in büyük hayranıyım. Uğraşları, anlatmaya çalıştığı halkların kardeşliği hikâyesinin… Tarkan dediğimiz insan dünyada tanınan biri. Sezen Aksu’yu anlatmaya gerek yok. Onlar da artık bizim tarafa geçtiler. Burada oldukları için ben mutluyum.

İktidarın sanatçılara bakışını ise şöyle yorumluyor Sünear: “Her şeyi yapabilirim ama onların baktığı taraftan bakamam. O bakışı hayatım boyunca anlayamayacağım” diyor ve ekliyor: “Birisi kültür sanatı katlediyor. Birisi ülkeyi hâk ile yeksan ediyor. Hangi birisine söyleyebilirim ki? Bu mücadele sürecek. Korkmuyoruz arkadaş korkmayacağız da! Niye korkalım? Bu ülke 20 yıllık bir ders almak zorundaydı. O dersin sonuna geldik.”

Ekonomik krizin bir müzisyen olarak kendisini nasıl etkilediğini soruyoruz. Bir çift bagetin bile 50 liradan 300 liraya artığından yakınıyor Sünear. Şu anda ev kurduğunu belirten müzisyen, bunu ancak kredi çekerek sağlayabildiğini söylüyor. Sünear, durumun vahametini, “Kredi almak için belli meslekler var. Öğretmen, oyuncu vs var. Müzisyen seçeneği yok. Diğer seçeneği var orada. Biz diğer kategorisindeyiz. Müziği bu kadar çok sevip bu kadar kötü davranan bir ülke daha yok herhalde” sözleriyle anlatıyor.

Son olarak yeni bir albüm hazırlığında olduğunun müjdesini veren Sünear, “Prodüktörümüz Selim Öztürk’ün önderliğinde çok keyifle çalışıyoruz. Kısa aralıklarla 3’er şarkı çıkacak. Mart’ta ilk bomba gelecek. Çok heyecanlıyım” diye anlatıyor.