49 rehine IŞİD tarafından serbest bırakılırken bu süreçte neler yaşandığına dair de bilgi ve yorumlar geldi. IŞİD kaynakları Türkiye’nin operasyon koalisyonuna katılmadığı için ödüllendirildiğini söyledi

Rehineler nasıl serbest kaldı?

IŞİD’in Musul Konsolosluğu çalışanlarını serbest bırakması ardından sürecin nasıl ilerlediğine dair bilgiler geldi. IŞİD kaynaklarının verdiği bazı bilgilerle Türkiye kaynaklı bilgilerin örtüştüğü görüldü.

SURİYE’DE SERBEST BIRAKILDILAR
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Irak Şam İslam Devleti’nin 102 gündür rehin tuttuğu Türkiye vatandaşlarının Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde serbest bırakıldığını açıkladı.

Reuters’ın bölgedeki güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, gece yarısı serbest bırakılan rehineler, Tel Abyad’a getirilmeden önce IŞİD’in elindeki Rakka’nın merkezinde bulunuyordu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer bilgisi vermezken 46 rehinenin Suriye üzerinden Türkiye’ye getirildiğini açıkladı.


FARKLI KONUŞTULAR
49 rehinenin serbest kalması haberini veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurtarmanın bir operasyonla mı yoksa “MİT’in kendine mahsus yöntemleri sonucunda mı” olduğu sorusunu ikinci seçeneği işaret ederek cevaplamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gece boyu süren bir operasyondan bahsetti.

YERLERİ DEFALARCA DEĞİŞTİRİLDİ
Rehin tutulma sürecinde konsolosluk çalışanlarının yerinin 8 kez değiştirildiği öğrenildi. Rehine süreciyle ilgili tüm çalışmalar MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı tarafından yürütüldü. Rehin alınma süreci ardından MİT bölgedeki Arap aşiretleri ile de görüşmeler başlattı. Rehinelerin serbest bırakılmasında Arap aşitlerinin etkili olduğu iddia edildi. Rehineler karşılığında fidye ödenmediği, takas yapılmadığı bildirildi. Rehinelerin serbest bırakılması sürecinde bir çatışma yaşanmadı.

MİT tarafından uzun sürecek bir çalışma süreci hazırlandı. Daha önce de rehinelerin serbest bırakılması ihtimallerinin gündeme geldiği iddia edilirken bunların bölgedeki çatışmalar sebebiyle nihayete ermediği öne sürüldü. Rehinelerin serbest bırakıldığı son sürecin ise birkaç gün önce başladığı bildirildi.


SINIRDAKİ YIĞILMA
Rehinelerin serbest bırakılmasının beklendiği önceki gün ise Akçakale sınır kapısına IŞİD’den kaçan Kürt’ler yığıldı. İddialara göre rehinelerle ilgili olumsuz bir durumun yaşanmaması için sınırdaki Kürt’ler içeri alındı.

***

'İKİ DEVLET GÖRÜŞTÜ, TÜRKİYE ÖDÜLLENDİRİLDİ'
IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Takva haber sitesi de 49 rehinenin serbest bırakılması sürecine dair bir ‘özel haber’ yayınladı. Haberde “İslam Devleti’nin Türkiye devletiyle yaptığı müzakeler” neticesinde rehinelerin serbest bırakıldığı yazıldı. Musul’un IŞİD tarafından alınması ardından konsolosluk çalışanlarının ve TIR şoförlerinin ‘gözaltına’ alındığı belirtilen haberde “İslam Devleti daha sonra niyetlerinin kötü olmadığını belirtmek için TIR şoförlerini serbest bıraktı” ifadeleri kullanıldı.

‘İKİ DEVLET GÖRÜŞTÜ’
‘Devletler’ arasındaki 3 aylık ‘müzakere’ sonrası rehinelerin serbest bırakıldığının yazıldığı haberde “İslam Devleti medya kaynakları, kesinlikle hiçbir fidyenin alınmadığı ve iki devletin karşılık masaya oturması sonucu mutabakata varıldığını belirtti” ifadelerine yer verildi. IŞİD ile görüşmelere dair de bilgilerin verildiği haberde Türkiye’yi temsilen MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı’nın görev aldığı bilgisi verildi. Rehinelerin 3 aylık süreçte 8 defa yer değiştirdiği bilgisi de Takva’nın haberinde doğrulandı.

IŞİD’İ TANIDILAR, ÖDÜLLENDİRİLDİLER
Haberin sonunda ise IŞİD’e karşı operasyona katılmayan Türkiye’nin ‘ödüllendirildiği’ ifade edildi: “ABD’nin Suriye ve Irak’ı işgal için koalisyon kurma girişiminin üzerinden 5 gün geçmişti ki görüşmeler sonuç verdi ve esirler Suriye üzerinden güvenli bir yol aracılığıyla Türk yetkililere teslim edildi. Hatırlanacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti ABD’nin işgal koalisyonuna katılmayı reddederek yeni bir işgale karşı niyetini ortaya koymuştu. Böylece Türkiye devleti, İslam Devleti’nin dolaylı yollardan da olsa tanımış oldu.”

***

ŞAMİL TAYYAR: CIA'NIN HAMLESİ İLE SERBEST KALDILAR
AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar, konsolosluk çalışanlarının Türkiye’ye getirilmesine dair Twitter hesabından dikkat çekici mesajlar paylaştı. İlk olarak geçmiş olsun mesajıyla “Hepimizin gözü aydın” diyen Tayyar şöyle devam etti: “IŞİD operasyonuna Türkiye’nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CİA’nın bir hamlesidir. Türkiye ile IŞİD arasında irtibat kuran geri zekalılar herhalde yeni oyunu farketmiştir. IŞİD tuzağına sazan gibi atlamayıp ABD’yi köşeye sıkıştıran ve diplomatları kurtaran hükümetimiz ve MİT’i kutluyorum.” Bir yandan MİT’e teşekkür ederken diğer yandan rehinelerin serbest bırakılmasının CIA’nın hamlesi olduğunu söyleyen Tayyar bu mesajları ardından başlayan tartışmalar üzerine yeni tweetler attı. Tayyar şunları yazdı: “IŞİD, CİA’nin truva atıdır. Kurtarma operasyonu çatışmasız başarıyla sonuçlanıyorsa CİA operasyona engel olmamış demektir. Twitter’ımdaki CİA hamlesi ifadesi, CİA’nın IŞİD’e yönelik operasyondaki rezervini kaldırmasına dair tanımlamadır. Nitekim ABD’yi köşeye sıkıştıran Hükümet ve MİT vurgusuyla bu tanımlama açıkça ifade edilmiştir. Elbette operasyon MİT (yerli) menşelidir, arkasında güçlü bir siyasi irade vardır.”

***

 

IŞİD’in Türkiye’ye yönelik yayın yaptığı Devletül İslamî TR (@isisturkey) adlı Twitter hesabından atılan tweet dikkat çekti. Hesaptan rehinelerin serbest bırakılması için “Karşılıklı iyi niyetin neticesi” yorumu yapıldı.