Reisi’den yaptırımları hafifletme vaadi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dönemi sona erdi. 18 Haziran’da yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan muhafazakar İbrahim Reisi dün İran Meclisi’nde düzenlenen yemin töreniyle görevine başladı.

Mazbatasını dini lider Ali Hamaney’den alan Reisi “Halk, yeni hükümetten adaletin uygulanmasını, yolsuzlukla mücadele edilmesini ve rantçılığa son verilmesini istiyor” mesajı verdi.

2019’da Yargı Erki Başkanı olduğu dönem ABD yaptırımları listesine alınan Reisi, Washington’un nükleer anlaşmadan çekilip Tahran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamasından bu yana halkın kötüleşen hayat şartlarını da iyileştirme sözü verdi. Reisi, “Amerika tarafından getirilen zalim yaptırımları kaldırmak için gayret göstereceğiz ama ekonomiyi yabancıların iradesine bırakmayacağız” diye konuştu. Yemin töreniyle göreve başlayan Reisi’nin kabinesini bir hafta içinde açıklaması bekleniyor.

HEYETLERLE GÖRÜŞME

Yemin töreninde birçok ülkeden resmi temsilci davetli olarak bulunurken Türkiye’den ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldı. Yemin töreni öncesi Reisi’yle beraberindeki heyetle bir araya gelen Kurtulmuş, “Türkiye-İran ilişkilerinin yeni dönemde daha da artırılması temennimizi dile getirdik” açıklaması yaptı. Reisi’nin diplomatik temasta bulunduğu bir diğer yabancı ülke grubu ise Venezuela’dan İran’a dostluk mesajlarıyla gelen Bolivarcı hükümet yetkilileri oldu. TeleSUR’un haberine göre, Reisi yemin törenine davetli olarak gelen Venezuelalı heyetle yaptığı görüşmede “İran ve Venezuela’nın ortak çıkarları ve ortak düşmanları var. Direniş ve bilgelikle ABD’nin ve küresel emperyalizmin entrikalarını engelleyebileceğimizi her zaman gösterdik” ifadelerini kullandı. Görüşmede bulunan Venezuela Başkan Yardımcısı Ricardo Menendez’in ise Venezuela’nın İran halkıyla dostluğunun “koşulsuz ve kalıcı” olduğunu belirttiği ve Reisi’ye “İki ülke arasındaki ilişkilerde bir sıçrama yapmaya kararlıyız” dediği aktarıldı.