CarrefourSA, Rekabet Kurulu'nun şirkete 142 milyon 469 bin liralık ceza vermesiyle sonuçlanan 'fahiş fiyat' soruşturmasında yöneltilen hususları kabul etmediğini ve kararın iptali için yargıya gideceğini bildirdi.

Rekabet Kurumu'nun ‘fahiş fiyat’ cezasını CarrefourSA da yargıya taşıyacak

Rekabet Kurulu'nun 5 büyük zincir market ve 1 üretici firmaya para cezasına ilişkin Migros'un, BİM ve Şok'un ardından CarrefourSA’dan da açıklama geldi.

CarrefourSA, Rekabet Kurumu tarafından perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketlere yönelik soruşturma sonucu şirkete verilen ceza kararına ilişkin yaptığı açıklamada, ileri sürülen hususların hiçbirinin kabul edilmediği ve kararın iptali için yargı yoluna başvurulacağını bildirdi.

CarrefourSA'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Rekabet Kurulu (Kurul)'nun 07.05.2020 tarih ve 20-23/298-M sayılı kararı uyarınca COVID-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak açılan soruşturma neticesinde, Kurul'un 28.10.2021 tarih ve 21-53/747-360 sayılı kararı uyarınca; Şirketimizin 2020 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren %1,8'i oranında olmak üzere, Şirketimiz hakkında 142.469.772,07 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Söz konusu karar ile Şirketimiz aleyhine ileri sürülen hususların hiçbiri Şirketimiz tarafından kabul edilmemekte olup yasal haklarımız süresi içinde kullanılarak kararın iptali için yargı yoluna başvurulacaktır."

NE OLMUŞTU?

Rekabet Kurulu 'fahiş fiyat soruşturması sonucunda, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A101 ve Savola Gıda'ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verilmesine karar vermişti.

BİM'e 958.1 milyon TL, Migros'a 517.6 milyon TL, A101'e 645.5 milyon TL, ŞOK'a 384,3 milyon TL, Savola Gıda'ya ise 22.2 milyon TL ceza verilmişti.

ŞOK, Rekabet Kurulu'nun verdiği 384 milyon TL'yi aşkın cezanın iptali için tüm yasal haklarını kullanacağını duyurmuş, şirket KAP'a yaptığı açıklamada, yasal süreç için gerekçeli kararın beklendiğini belirtmişti.

BİM de konuyla ilgili açıklamasında kendisine verilen 958 milyon TL'lik cezayı 'tarihte görülmemiş' olarak niteleyerek, karar için "Ülkemizde yatırım ortamının ve serbest piyasanın gelişimine hizmet etmeyen, haksız ve adaletsiz bir karar" ifadelerini kullandı. Şirket, Türkiye'de enflasyonun düşmesine katkıda bulunduğuna vurgu yaparak kararın haksız olduğunu belirtti ve yargıya gideceğini duyurmuştu.

Migros da cezayı mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı. Şirketten yapılan açıklamada, "Açıklanan kararda aleyhimize yöneltilen hususlar şirketimiz tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir. Bu çerçevede, gerekçeli kararın tarafımıza tebliğini takiben, yasal haklarımız süresi içinde kullanılarak kararın iptali için dava açılacaktır" denilmişti.