PTT’nin, “marka bilinirliğinin artırılması” amacıyla medya kuruluşlarına reklam verdiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, Milletvekili Antmen’in önergesindeki “Bu kurumlar hangileri?” sorusunu yanıtsız bıraktı.

Reklam muamması
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra, “kamu zararı ve usulsüzlük” iddialarının merkezine oturan PTT’nin reklamları TBMM gündemine taşındı. CHP Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede, PTT’nin reklam verdiği kurumların hangileri olduğunu ve idarenin hangi belediyelerden reklam panosu kiraladığını sordu. Ancak PTT’nin reklam pastasının dağılımına sır perdesi çekildi. Bakan Karaismailoğlu, CHP’li Antmen’in sorusunu yanıtsız bıraktı.

KURUM İSMİ SAKLANDI

TBMM Başkanlığı’na 21 Aralık’ta iletilen Karaismailoğlu imzalı yanıtta, şu ifadeler kullanıldı:

“2017 Ocak-2022 Kasım ayı arasında PTT tarafından belediyelere ait reklam panoları, otobüs ve metrolara reklam verilmemiş olup, PTT hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve marka bilinirliğinin artırılması amacıyla sadece dergi, gazete ve radyolarda reklamları yayımlanmıştır.”

Yanıtı değerlendiren CHP’li Antmen, şunları söyledi: “Böylesine bir kurumun zarar ettirilmesi için yalnızca becerisizlik yetmez. Mutlaka hukuka, mevzuata ve kanunlara aykırı işlemler yapılmış olması gerekir. Halkın vergileriyle çalışıp bu kadar geniş imkânlara sahip olan PTT'de çok büyük zararların oluşması da bir haksızlık ve yolsuzluk ekonomisinin sonucu. Reklam meselesinde bile yandaşlık yapılırsa elbet zarar kaçınılmaz.”

***

İSRAFTA YENİ KONSEPT

PTT "yeni konsept düzenlemesi" için, 1,2 milyar TL’lik rekor zarar açıkladığı 2019’da toplam 4 milyon 500 bin 340 TL’lik harcama gerçekleştirmişti. Kamuoyuna, “Hayali evrak vurgunu” olarak yansıyan ve 2018 yılında gerçekleşen PTT’deki 200 milyon TL’lik dijital arşiv yolsuzluğunda imzası bulunan bürokratlara ise ödül gibi görevlendirmeler yapılmıştı. 2019 yılındaki rekor zarar ile öz kaynaklarının yarısını yitiren kurumda, zararın sorumlusu olarak gösterilen dönemin genel müdürü Kenan Bozgeyik’in, görevden alınmasına karşın müşavir kadrosunda PTT’de çalışmaya devam ettiği ve kurumdan maaş aldığı anlaşıldı.