Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Bursa ziyareti için verilen reklamların maliyetinin AKP’li Osmangazi Belediyesi’nce karşılandığı ortaya çıktı.

Reklamlarını da belediye ödemiş!
Bursa programına Erdoğan yerine Binali Yıldırım katılmıştı. (Fotoğraf: Bursa BŞB)

İsmail ARI

Lüks ve şatafat için milyarlarca lira harcayan Cumhurbaşkanlığı ile AKP Genel Merkezi’nin verdiği reklamların iktidarın yönetimindeki belediyelerce karşılandığı açığa çıktı. Bursa Osmangazi Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Sefa Yılmaz, belediyenin Denetim Komisyonu Raporu’na karşı şerh raporu hazırladı. CHP’li Meclis üyesi, belediyenin tartışma yaratacak harcamalarını tespit etti.

CHP’li Yılmaz’ın raporunda, Osmangazi Belediyesi’nin Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün 12 Ağustos 2022 tarihli harcaması yer aldı. Buna göre, belediye, Erdoğan’ın ‘AKP Genel Başkanı’ sıfatıyla 2 Temmuz 2022’de Bursa'ya yapacağı ziyareti, 80 adet billboard (reklam panosu) ile 90 tane pankart ile duyurdu. AKP’li belediyenin kasasından reklam harcaması için 61 bin 600 TL çıktı. Ancak bu harcamaya imza atılsa da Erdoğan’ın ziyareti iptal edilmişti.

Yılmaz raporunda söz konusu harcamaya ilişkin, “Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanı sıfatıyla yaptığı gezilerin giderlerinin belediye bütçesinden karşılanamayacağı, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı gezilerin giderlerinin de Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanması gerektiği görüşündeyim” ifadeleri yer aldı.

878 BİN TL’LİK GEZİ

Belediyenin tartışmalı harcamaları bununla da sınırlı kalmadı. Osmangazi Belediyesi, muhtarların geçen yılki Güneydoğu gezisi için 878 bin lira ödedi. Raporda, Osmangazi Muhtarlar Derneği’nin belediyeye gönderdiği 1 Eylül 2022 tarihli yazı da yer aldı. Yazıda, “26 Eylül 2022 ile 02 Ekim 2022 tarihleri arasında Antep, Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman’a kültür gezisi yapmak istiyoruz. Aynı zamanda konaklama yemek gibi tüm masrafların Osmangazi Belediyesi tarafından karşılanmasını istiyoruz” denildi. Bunun üzerine de AKP’li belediye, derneğin talebini karşıladı. Böylece gezinin seyahat, konaklama ve yemek gibi giderleri belediye bütçesinden karşılandı.

Organizasyon için belediye Seyahat Rehberi Turizm Şirketi ile anlaşırken geziye katılan şirketin ortağı Ali Bodur’un da masraflarını belediyeye ödetmesi dikkat çekti.

İSRAFA DEVAM

CHP’li Meclis Üyesi Sefa Yılmaz, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Bilindiği üzere yaşanan ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın alım gücü tamamen azalmış, insanımız her türlü sosyal yardıma muhtaç hale getirilmiştir. Ancak buna rağmen AKP’li Osmangazi Belediyesi, genel başkanları da olan Cumhurbaşkanı’nın yayınladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne aykırı hareket ediyor. 2022’de yayımlanan Sayıştay’ın denetim raporlarının birçoğunda da özellikle AKP’li belediyelerin israftan vazgeçmeyerek, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne aykırı hareket ettikleri açık bir şekilde görülmektedir” dedi.