Rektörü soruşturan İTO üyeleri yargılanıyor

Haber Merkezi

İTO’nun önceki dönem yönetim kurulu üyeleri, Sadettin Hülagü hakkında açtıkları disiplin soruşturması nedeniyle hakim karşısına çıktı. Dava 4 Ekim’e ertelendi

İstanbul Tabip Odası 2018 - 2022 dönemi yönetim kurulu üyeleri, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Sadettin Hülagü hakkında disiplin soruşturması açtıkları için 'görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla dün hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada İTO 2018-2022 Yönetim Kurulu üyelerinin yargılanması, ifadelerin tamamlanması için 4 Ekim 2022 tarihine ertelendi. İTO’dan yapılan açıklamada “Deontolojiye aykırı davranışların soruşturulması nedeniyle yasal sorumluluklarını yerine getiren odamız önceki yönetim kurulu üyelerinin yanındayız” denildi.

BAĞIMSIZLIĞIMIZA DOKUNULAMAZ

Duruşma öncesi hekimler adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Hekimler açıklamada, "Yasal görev ve yetkilerimizden ödün vermeyeceğiz, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimiz" dedi.

"Kimse dokunamaz meslek örgütümüzün bağımsızlığına" yazılı pankart açan hekimler adına açıklamayı İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan gerçekleştirdi. Erdoğan, "İTO Yönetim Kurulu üyelerine yönelik hakaret niteliğinde söylemler içeren şikâyet dilekçesi Cumhuriyet Savcısı tarafından değerlendirilmiş ve ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla söz konusu dava açılmıştır" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevliyken ihraç edilen beş hekim öğretim üyesinin “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalamaları nedeniyle 'suçlu' ilan edilen, kamuoyunda “barış akademisyenleri” olarak bilinen akademisyenler olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi, Barış Bildirisi’nin ifade özgürlüğünün koruması altında olduğuna ve akademik özgürlük çerçevesinde bir metin olduğuna karar vermiştir. Bu karar sonucunda hukuki olarak bir sonuç elde edilmiş olsa da KHK’lara dayanarak uygulanan idari yaptırımların çoğu halen yürürlüktedir" diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasal görev ve yetkilerimizden ödün vermeyeceğimizi, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyu önünde bir kez daha yineliyoruz."