Renault fabrikasında mücadele büyüyor: İşçiler dün gece üretimi durdurdu

Beş bin kişinin çalıştığı Bursa Renault Fabrikası'nda işçilerin isyanı sürüyor. Fabrika yönetimi, işçilerin ek zam talebini yerine getirmezken yan sanayi fabrikasına yüzde altmış zam yapınca işçiler dün gece iki vardiya olarak iş bıraktı.

Yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’ta dün 16.00 - 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. Saat 24.00 - 08.00 vardiyasında olan yaklaşık 1500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eylem yaptı.

İşçiler, bir yetkilinin gelip açıklama yapmasını istedi. Sloganlar ve telefon ışıklarıyla sürdürdükleri eylemde işçilere 'Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın' anonsu yapıldı. Fabrikadaki üretimi durdurma eylemi bir vardiyayla başlayıp kararlılık sürünce, eylem üç vardiyaya yayıldı. İşçilere diğer çevre fabrikalardan da destek sürüyor. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Mako gibi fabrikalardan işçiler, Rnault işçilerinin dayanışma çağrısına cevap vererek yanlarında olacaklarını söylemişti.

PATRONLARDAN TEHDİT
Patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ise işçilere tehditler yağdırmayı sürdürdü. Yaklaşık 4 bin işçinin  Türk Metal’den istifa etmesi üzerine MESS tarafından dün sabah işçilerin telefonlarına gönderilen mesajda, üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yenilenmesinin yasal açıdan mümkün olmadığı iddia edilerek, işçilerin eylemleri ‘yasadışı’ ilan edildi. Ancak fabrikalarında komiteler kuran ve Fabrikalar Arası Kurul oluşturan işçiler mücadelelerini örgütlü şekilde sürdürüyor

Metal işçileri ayağa kalktı patronları korku sardı