RES, ormanda yenilenebilir değil

Yaren ÇOLAK

Kırklareli’nin Vize ve Demirköy ilçelerinde yapılması planlanan iki rüzgâr enerjisi santralı (RES) projesiyle yeni bir katliamın önü açılmak isteniyor. Yıldız Dağları’nda bulunan halk arasında Istrancalar olarak bilinen ormanlık alan, RES projeleriyle tehdit altında. Siemens Gamesa-Türkerler-Kalyon iş ortaklığıyla kurulan YEKA RES Elektrik Üretim tarafından bölgede Sergen ve Balkaya olmak üzere iki farklı RES kurulmak isteniyor. Bölgenin ekolojik önemine dikkat çeken köylüler, aynı şirket tarafından iki ayrı projeye ilişkin yapılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurularına itiraz etti. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) ve beş farklı köyün muhtarı geçen gün Kırklareli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yaptıkları itirazla her iki projenin iptal edilmesini talep etti.

Söz konusu projelerin toplamda 15 bin hektar ormanlık alana kurulmak istendiği vurgulanan dilekçede bölgenin tescili saf kan Trakya Arısı (Istranca Arısı) Koruma Alanı (Arı Bölge) sınırları içinde kaldığı vurguladı. Bölgede kurulacak RES’in yaklaşık 9 bin kovanın sonu olacağı belirtilen dilekçede ÇED alanı içinde birçok arkeolojik alan, doğal sit alını, Trak mezarları, tümülüs, höyük, tescili mağaralar ve yapılar bulunduğu kaydedildi. Ayrıca projenin bölgede yaşayan canlılara da vereceği ciddi zararlara değinilen dilekçede, alanın Avrupa kıtasından Asya’ya ana kuş göç geçiş yolu üzerinde olduğu da kaydedildi.

KATLİAMIN BÜYÜKLÜĞÜ GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Istranca ormanlarının YEKA RES Elektrik Üretim’in hedefinde olduğunu vurgulayan DAYKO Başkanı Nusret Türkkan, “Belgrad Ormanı’nın yaklaşık 3 katı büyüklükte bir alandan söz ediliyor. Bu kadar büyük bir alan olduğunu kamufle etmek isteyen şirket, projeyi ikiye bölmüş. Sergen RES ve Balkaya RES olmak üzere iki farklı ama aynı bu proje ormanımızı yok edecek” dedi.

KÖYLÜ ORMANINI KORUMAKTA KARARLI

Geçim kaynakları ve yaşam alanları olan Istranca ormanlarının defalarca bu gibi saldırılara maruz kaldığını söyleyen Türkkan, “Biz bu bölgelerde çok mücadele yürüttük. Pek çok termik santral projesini durdurduk. 5 farklı termik santrala ilişkin davayı kazandık. Kısacası burası birilerinin iştahını hep kabarttı, kabartmaya da devam edecek. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu projenin etrafında 11 köy 2 ilçe ve 1 belde var ve hepsi karşı.

İki ayrı ÇED toplantısı oldu ve köylüler projeleri istemediğini belirterek protesto etti. Anayasal haklarımızı kullanarak sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.