İzmir’de Nutku Can A’nın ‘Çocuğa cinsel istismar’dan yargılandığı davada, suç vasfı ‘mağdurun rızası var’ görüşüyle ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ olarak değiştirildi. Mahkeme, hapis cezasını ‘sanığın geleceği üzerindeki etkileri’ dikkate alarak 2 yıl 1 aya indirdi.

'Reşit olmayanla cinsel ilişki’den yargılanan sanığın ‘geleceği üzerindeki etkileri’ dikkate alan mahkeme, ceza indirimi uyguladı

İzmir’de 17 yaşındaki lise öğrencisi V.T’ye cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan 23 yaşındaki Nutku Can A.’nın ‘mağdurun rızası var’ görüşüyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldığı karar, davacı avukatları tarafından istinafa taşındı. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 8’inci Ceza Dairesi savcısı, mütalaasında yerel mahkemenin kararının onanmasını talep etti.

Lise öğrencisi V.T., 2019 yılının eylül ayında bir konferansa katılmak için bir grup arkadaşıyla birlikte İstanbul'dan İzmir’e geldi. Çiğli’de bulunan bir pansiyonda kalan V.T., aile dostları olan P.Ş. ile buluştu. İkili, daha sonra sonra P.Ş.’nin evine gitti. V.T.’nin ifadesine göre saat 02.30 sıralarında Nutku Can A. da aynı eve geldi. V.T., “hileyle iradesinin ortadan kaldırıldığını” söyleyerek Nutku Can A. tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını söyledi. Şikayetçi oldu.


MAHKEME CEZADA İNDİRİM YAPTI

Şikayet üzerine Nutku Can A. hakkında ‘Çocuğa cinsel istismar’ suçundan Karşıyaka 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme heyeti, V.T.’nin alkollü olduğu için kendinde olmadığı, bu nedenle zihnen ve bedenen cinsel saldırıya direnemediği şeklinde verdiği ifadeyle, olay anına ilişkin detaylı anlatımının birbiri ile çeliştiğini savundu. Nutku Can A, ‘mağdurun rızası' olduğu gerekçesiyle 2,5 yıl yıl hapse çarptırıldı. Heyet, suç vasfını ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ olarak değiştirerek verdiği hapis cezasını da‘sanığın geleceği üzerindeki etkileri’ dikkate alarak cezayı 2 yıl 1 ay hapis cezasına indirdi.

DOSYA İSTİNAFA TAŞINDI

V.T’nin avukatları karara itiraz etti V.T.’nin hileyle iradesinin ortadan kaldırıldığını ve bu durumun yasada cezanın ağırlaştırılması gerektiğini kaydeden avukatlar, bu maddenin ihlal edildiğini savundu. İtiraz üzerine dosya istinafa taşındı. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 8’inci Ceza Dairesi savcısı mütalaasını verdi. Savcı, yerel mahkemenin verdiği kararının onanmasını talep etti.

Mahkeme, ilerleyen günlerde dosya hakkında kararını açıklayacak.

DHA