Resmi kanallar hâlâ suskunluğunu koruyor
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

Taksim’deki bombalı saldırıya ilişkin gözaltına alınanlardan 49’u adliyeye sevk edildi. Saldırıya ilişkin soru işaretleri hâlâ varlığını sürdürüyor.

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 51 şüpheliden 49'unun emniyetteki işlemleri tamamlandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde 4 polis minibüsüne bindirilen 49 zanlı, zırhlı araçlar eşliğinde götürüldükleri hastanelerde sağlık kontrolünden geçirildi. Bombayı bırakan Ahlam Albashir'in de aralarında bulunduğu şüpheliler, daha sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Olaya ilişkin gözaltına alınan 2 şüpheli de emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

SORULAR ARTIYOR

Saldırının üstünden 5 gün geçmesine rağmen olayın arka planına ilişkin sorular ise hâlâ yanıtsız. Özellikle soruşturma sürecinin kamuoyuna resmi bir kanaldan enforme edilmemesi soru işaretlerini artırdı. Patlamaya ilişkin şu ana kadar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışından bir açıklama gelmedi. Soylu, patlamanın ilk günü yaptığı açıklamanın ardından suskunluğunu sürdürürken Erdoğan, G-20 Zirvesi için katıldığı Endonezya’da Soylu’nun açıklamalarını yinelemekle yetindi.

Resmi makamların gerçekleştirmesi gereken bilgilendirme işlemini ise belirli ajanslar, iktidara yakın gazete ve yazarlar üstlendi. Soruşturma sürecini ve saldırıda ‘kilit’ rol oynayan isimlerini, kamuoyu köşe yazarlarından öğrendi. Albashır’ın emniyetteki ifadeleri ajanslar tarafından verildi.

YAZARLARDAN ÖĞRENİLDİ

Son olarak Anadolu Ajansı (AA) ve Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından, saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır’ın emniyette verdiği ikinci ifadesindeki ayrıntıları açıklandı. Albashir, terör örgütüyle erkek arkadaşı aracılığıyla 2017 yılında tanıştığını belirterek, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısını devam ettirdiğini anlattığı belirtildi.

Haberlerde Albashir’in ilk ifadesinde söylediklerinin bir bölümünün doğru olmadığı bilgisi paylaşıldı. Buna göre ilk ifadesinde bankta otururken fotoğrafının çekildiği söylenen Albashir’in bu iddiasına yönelik bir veri elde edilemediği açıklandı. Resmi açıklamalara göre saldırı PKK/PYD tarafından gerçekleştirildi. Ancak PKK, DSG, YPG ve KCK’nin iddiaları reddetmesi soru işaretlerini artıran unsurlar arasında yer aldı.

Saldırının ardından Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili saldırıyı gerçekleştiren kişinin PKK’yla bağlantılı olduğunu düşünmekle birlikte, IŞİD’i de ‘tamamen ihtimal dışı tutmadıklarını’ belirtmişti.