Yönetmenliğini Berna Gençalp’in, yapımcılığını Berat İlk, Yonca Ertürk ve Berna Gençalp’in yaptığı Kim Mihri belgeseli, ilk gösterimini 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması kapsamında yapacak.

Ressam Mihri'nin izindeki yolculuk Antalya Film Festivali'nde!

Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim’in hayatını ve uluslararası ressamlık kariyerini konu alan filmin yönetmeni Berna Gençalp, Mihri’nin izini, ressamın hayatını geçirdiği İstanbul, Roma, Paris ve New York şehirlerinde sürüyor. Osmanlı İstanbul’unda dünyaya gelen Mihri ile ilgili yapılan son araştırmalar sayesinde sanatçının hayatını gölgeleyen rivayetlerin yerini somut gerçekler alıyor.

Filmde araştırmacıların ortaya çıkardıkları Türkçe, Eski Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Fransızca belgeler, özel ve kurumsal koleksiyonlardan alınan çok sayıda eser görseli, fotoğraflar ve gazete kupürleri kullanıldı.

Görüntü Yönetmeni Gözde Koyuncu ve çeşitli şehirlerden kamerasıyla destek veren bir çok sinemacı Beyazıd Kütüphanesi’nden New York Public Library’e, Paris’teki Beux Arts’tan bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne, Boğaz’daki Aşiyan Müzesi’nden İtalya’da Gardone Riviera’da bulunan Vittoriale Müzesi’ne dek pek çok etkileyici mekanı belgesel için görüntülediler.

New York’ta yaşayan Yunan müzisyen Eleni Lomvardou, Atina’daki müzisyen ekibiyle pandemi şartlarında uzaktan çalışmak zorunda kaldı. Filmin kurgusu Fırat Terzioğlu, animasyon yönetmenliği Berat İlk tarafından gerçekleştirildi. Karışık teknikle üretilen animasyon bölümlerinde ödüllü oyuncu Feride Çetin, Ressam Mihri’yi canlandırıyor. Deniz Türkali ve Ece Dizdar da konuk oyuncu olarak belgeselde yer alıyor.

Sınırlı imkanlarla, yapımı uzun yıllara yayılarak gerçekleştirilen belgesel, Kültür Bakanlığı Sinema Destek Fonu, Antalya Film Forum, ABD Ankara Büyükelçiliği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, The American Turkish Society Moon&Stars Project, Postbıyık, Filmarka, NicEye Group tarafından desteklendi.

Çok sayıda önemli isimle yapılan ancak filmde geniş olarak yer verilemeyen söyleşiler, filmin YouTube kanalından izlenebilecek. Bu kanala ve filme dair haberler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

ressam-mihri-nin-izindeki-yolculuk-antalya-film-festivali-nde-1070504-1.