Halk TV’de konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyen, “Ana mesele iktidarın yenilgiye uğratılması ve yeni süreçte atılacak adımlar” dedi. EMEP Başkanı Akdeniz ise halk ittifakına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Restorasyon değil yeniden inşa

HABER MERKEZİ

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halk TV’de Şirin Payzın'ın moderatörlüğündeki ‘Sözüm Var’ programında üçüncü ittifak tartışmaları ile seçimden sonra nasıl bir politika izlenmesi gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu.


SOSYALİSTLERİN MÜCADELESİYLE MÜMKÜN

Milletvekilliği pazarlığı içerisinde olmadıklarını söyleyen İşleyen, hem CHP hem de HDP’den milletvekilliği önerilerinin geldiğini ancak bunları kabul ermediklerini aktardı. İşleyen, “Bir başka güce dayanarak siyaset yapmayı doğru ve etik bulmuyoruz. Birleşmenin ne için olduğundan çok kendisi ön plana çıkarılıyor ve politik tartışma ortadan kaldırılıyor. Önümüzdeki dönem ülkenin ihtiyacı ne ve Türkiye’de sosyalistler bu ihtiyaca nasıl yanıt verecek? Tartışmayı buradan toparlamamız gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Muhalefet hareketlerinin bir kısmının AKP rejiminin inşa sürecine yol verdiğini söyledik” diyen İşleyen sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında HDP’nin o dönem izlediği boykot politikalarını eleştirdik. Bugün HDP’nin de böylesi bir birleşik mücadele çizgisinde olmasından memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönem şunu açıkça söylüyoruz: Türkiye’nin tek adam rejiminden kurtulması önümüzdeki seçimin ana meselesi. Parlamento düzlemindeki dizilişle değil, bu sistemden çıkışına ilişkin bir seçime doğru gidiyoruz. Aynı zamanda şöyle bir sorunumuz var Türkiye’nin geleceğinin de sağ bir çizgiye hapsedilmesine karşı sol bir siyasetin ortaya konulması en acil ihtiyaçtır. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Tek adam rejiminden kurtulma mücadelesinin Türkiye’yi AKP iktidarının ilk dönemine döndürmeyi esas alan restorasyoncu bir çizgiye de hapsetmeyecek sol bir düzlemin ortaya konulması gerekiyor. Bunu da biz sosyalistlerin ortak mücadelesiyle başarılabileceğini düşünüyoruz.”

Mevcut sistemin bir işlevi olmadığını ifade eden İşleyen, şunlara dikkat çekti: “Yurttaşların tamamına ücretsiz sağlık hizmetinin verileceği, özel eğitim kurumlarının devletleştirilmesi, tarikatların dağıtılmasını, özelleştirilmiş tüm kurumların kamulaştırılmasını içeren bir sol politikanın halkın acil sorunlarına yanıt verebileceğini düşünüyoruz. Ana mesele cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidarın yenilgiye uğratılması. Bundan sonra barajlar sıfırlansın ve Türkiye’nin yeni dönemini örgütleyecek herkesin kendi gücüyle her toplum kesiminin önündeki tüm engeller kaldırılarak gerçekten demokratik bir seçim yapılsın herkes kendi özgücüyle parlamentoda yerini alsın ve böyle bir yeni süreçte Türkiye’nin yeniden şekillenmesine yönelik adımlar böyle atılsın.”

HALK İTTİFAKI ACİL BİR İHTİYAÇ

Ercüment Akdeniz ise önce muhalif güçlerle tek adamı göndereceklerini ve sonrasında bütün emekçilerin birliğini oluşturan bir cepheye doğru ilerleyecek bir ittifakın parlamentoda temsili için çalışacaklarını ifade etti. Trakya'da organize sanayi bölgesinde karşılaştığı manzarayı aktaran Akdeniz, kapıda iş ilanlarının asılı olduğunu gördükleri esnada bir işçinin kendisine “İşverenler işçi arıyor, biz iş arıyoruz bulamıyoruz. Çünkü fabrikalar köle arıyor işçi aramıyorlar” dediğini söyledi. Akdeniz, “Bu insanların sesidir, bu insanların ihtiyacıdır ittifak. Bir halk ittifakından söz ediyoruz, sadece sosyalistlerin bir araya geldiği bir sol bloktan bahsetmiyoruz” diye konuştu.