İstiklal Caddesi’ndeki bombalama ardından başlatılan sınır ötesi hava hakrekatının kara harekatıyla genişletilmesi gündemde. Reuters’e konuşan iki Türk yetkili, kara harekatı kararının bugünkü Kabine toplantısında çıkabileceğini söyledi.

Reuters’a konuşan Türk yetkililer: Bugün kara harekâtı kararı çıkabilir

Reuters’e konuşan Türk yetkililer, Suriye’ye yönelik kara harekatı kararının bugün yapılacak Kabine toplantısında alınabileceğini söyledi.

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tam olarak hazır olması için sadece birkaç güne ihtiyacı var" diyen üst düzey bir yetkili, “Operasyonun başlaması uzun sürmez. Bu sadece Cumhurbaşkanı'nın kararına bağlı” ifadelerini kullandı.

Aynı yetkili, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli ‘muhaliflerin’ 13 Kasım İstanbul bombalamasından sadece birkaç gün sonra böyle bir operasyona hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Yetkili, “Tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu artık siyasi bir karar” ifadelerini kullandı.

Bir diğer Türk yetkili ise, Menbiç, Kobani ve Tel Rıfat bölgelerini hedef alan bir kara harekâtının, 2016'dan bu yana Türkiye ve Suriyeli müttefikleri tarafından kontrol altına alınan bölgeleri birleştirmek için kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Söz konusu kişi, Ankara'nın askeri faaliyetleri konusunda Moskova ve Washington ile temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde AKP’nin TBMM Grup Toplantısı’nda, "Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

"Uçaklarla, toplarla, SİHA’larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır. Hatay’dan Hakkâri’ye kadar güney sınırlarımızın tamamını ülkemiz topraklarına saldırı imkânı bırakmayacak şekilde bir güvenlik şeridiyle kapatma kararlılığımız her zamankinden bugün daha güçlüdür. Gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi harekâtlarla bu şeridin bir kısmını zaten oluşturduk, kalanlarını da Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz."