Reuters, Türkiye’deki iktidar ve medya ilişkilerini incelediği araştırmasında, Fahrettin Altun’a bağlı yetkililerin iktidarla ilgili haberlere dair bazın kuruluşlarının haber merkezlerine direktifler ilettiğine dair ekran görüntülerine eriştiklerini aktardı.

Reuters: Fahrettin Altun’un yetkilileri haber merkezlerine düzenli olarak direktifler gönderiyor
Fotoğraf: DepoPhotos

MEDYA SERVİSİ

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’de medyanın durumuna dair bir haber-araştırma dosyası yayımladı. Araştırmanın yazarı Jonathan Spıcer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a bağlı yetkililerin, iktidarla ilgili haberler için basın kuruluşlarının haber merkezlerine düzenli olarak yönerge niteliğinde Whatsapp mesajları gönderildiğine ilişkin ekran görüntülerini gördüğünü kaydetti.

Jonathan Spıcer’ın “İçeriden bilgiler, Erdoğan'ın Türkiye basınını nasıl hizaya getirdiğini ortaya koydu” başlıklı araştırmasında Türkiye’de iktidarın medya ile ilişkilerine mercek tuttu. Dosyada görüşlerine başvurulan Basın İlan Kurumu ve RTÜK gibi resmi kurumlar, iktidarı kayıran veya muhalif yayınları cezalandıran bir politika izlediklerine yönelik eleştirileri reddetti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın da çeşitli basın kuruluşların yayın çizgisine müdahale edildiği veya bu yayınlara telkinlerde bulunulduğu gibi iddiaları reddettiği belirtildi. Ancak Reuters, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan bazı basın kuruluşlarının yazı işlerine Whatsap mesajları gönderildiğine dair ekran görüntülerine eriştiklerini belirtti.

ALTUN’UN YETKİLİLERİ DİREFTİFLER İLETİYOR

“Reuters’ın gördüğü bazı ekran görüntülerine göre, Altun yönetimindeki yetkililer, basın kuruluşlarının yazı işlerine düzenli olarak bazı WhatsApp mesajları gönderiyor” denilen haber-araştırma dosyasında, “Bu mesajlarda yetkililer, gazete yönetimlerine hükümet ya da AKP yöneticileri hakkında yorum yapmaktan kaçınmaları ya da hangi haberlerin öne çıkarılacağı yönünde birtakım direktifleri iletiyor” ifadeleri kullanıldı.

MİLLETVEKİLLERİ DE TALİMAT VERİYOR

Haberin ilgili bölümünde devamla şunlar kaydedildi:

“Bazı muhabirler de, yine AKP’li milletvekillerinin devamlı olarak haber merkezlerini arayıp, bazı konuşmalarının gazetelerde yer alması ya da ifade biçimlerinin değiştirilmesi yönünde talimatlar verdiğini söyledi.

Bu muhabirlerden bir tanesi, İletişim Başkanlığı’nın rutin olarak gazete manşetlerini ya da gazetelerde yer alan yazıların bazı yerlerini gözden geçirdiğini ve de değiştirdiğini, ‘kendileriyle koordineli olmaları gerektiğinin söylendiğini’ ifade etti.

Sektördeki pek çok kaynağa göre otosansür artık ana akım medyada çoğunlukla gayrıihtiyari bir yöntem.”